CT av tykktarm

Spørsmål

Har irritabel tarm i flere år.Fikk klostridium difficile etter en dalasinkur.,og måtte få fæces fra mannan min.Har i det senere hatt varierende avføring,ofte løs som flyter på vannet,og av og til tregt å få vanlig avføring ut.Har vært hos lege og tatt avføringsprøver over tre dager og den var negativ.Jeg er engstelig for kreft,og har bedt om CTkoloskop,da tarmen er så slyngete og er fryktelig vondt å gjøre.Legen mener jeg skal ta ultralyd,men da ser de vel ikke tarmen? Har også bbedt legen kjenne i endtarmen,men ville ikke.Hva skal jeg gjøre nå? Jeg har brukt Peptid+,men hun ville at jeg skal slutte.Har også brukt Calanus oil,men legen mente at avføringen ble fet av den.Håper du kan gi meg råd i denne situasjonen

Kvinne 72
Svar

Hei, vil først beklage at det har tatt tid å svare deg. Dette skyldes at vi har skiftet dataplattform her på Lommelegen og jeg har ikke fått logget inn. Jeg har fått dette spørsmålet overføret fra almenlegen du egentlig sendte det til.


CT colon er en god undersøkelse for å se på tarmen. Ultralyd kan dessverre ikke brukes, fordi denne ikke kan se på tarmen. Den kan brukes for å se etter syldommer i andre organer, men for tarmen er det dessverre ikke godt nok.


Avføringsendring er en vanlig tilstand og ofte betyr dette ikke noe spesielt. Men man skal ta det på alvor. Jeg reagerer på at din lege ikke vil undersøke endetarmen din, og hvis dette stemmer ville jeg ha byttet fastlege. Enhver lege skal ta symptomer og engstelse på alvor.


Jeg foreslår at du tar opp med legen din at du er redd for tarmkreft og ber om utredning. Det bør tas avføringsprøver på blod i avføringen, og en annen prøve som heter FeCal test eller Calprotectin test. Så synes jeg at CT colon er en god ide. Hvis legen din ikke ønsker å gjøre dette må du be om en forklaring på hvorfor, gjerne skriftlig. Bytt eventuelt fastlege.


mvh


Bjørn Løndalen

Røntgenlege.