CRP - hvor høy kan den bli?

Spørsmål

Hei
Jeg leste om CRP her, at den kunne gå over 50, så ned igjen. Min sønn hadde crp på ca268, (hjernehinnebet).Hvor høye verdier kan man ha?Er det slik at jo høyere verdi jo sykere er man? Har lurt litt på dette.

Kvinne, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

CRP er en prøve som vil bli mye brukt i ukene som kommer, det er en blodprøve som er et meget godt hjelpemiddel for legen i influensa- og forkjølelses-sesongen.

CRP måler et stoff i blodet som stiger blant annet ved infeksjoner, men stiger svært mye mer ved bakterieinfeksjoner enn ved virusinfeksjoner. En normal verdi er under 10, en virusinfeksjon gir typisk verdier mellom ca. 10 og 40, og verdier over dette taler som regel for bakterieinfeksjoner.

Hvorfor er dette viktig? Jo, fordi legen kan gi antibiotika ved bakterieinfeksjoner mens virusinfeksjoner derimot må gå sin gang. CRP-verdien er også et mål på hvor kraftig infeksjonen er. En verdi på 80 og over er høyt og verdier som sønnen din hadde er svært høyt og indikerer en svært kraftig bakterieinfeksjon.

Jeg vet ikke hva som er høyeste målbare verdi, men verdier over 2-300 ses sjelden og da betyr det ikke så mye hva den nøyaktige tallverdien er.

En annen fordel med en slik prøve er at man kan måle den gjentatte ganger for å se om infeksjonen forverres eller går tilbake.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-