Bør jeg få antibiotika ved konstatert inflammasjon av glandula submandibularis?

Spørsmål

Hei. har tatt årlig kontroll med blodprøver.Jeg er 47 år , bruker fra nå nettopp minste styrke candesartan for litt forhøyet undertrykk. Mine blodprøvesvar LD:215 ( tidligere alle normal), Igg 6,5 (tidligere mellom 6,0-7,2), Alat 53 ( tidligere normal) , Triglyserid 3,3 ( tidligere normal) , FSF : 50 .ellers var alle normal. Tatt årlige kontroller fra 2016 Syns du dette er noe som bør følges opp? Ingen kjent sykdom, men i dagene før prøvene tatt noe paracet og ibux for vanlig hodepine. Har litt smerter/ubehag på venstre side hals og litt ned mot skulder, tok ultralyd i 2017: Knuter i begge Thyroidea-lapper med ulikt ekko, og noen cyster som er velavgrenset.størst i høyre (9 mm) og 8 i venstre, med benignt preg( uten 100 % sikkerhet med ultralyd)ØNH-spes sier det ikke indikerer for cytologisk undersøkelse.Glandula thyroidea ikke forstørret, begge glandula subm har et litt heterogent ekko, som kan være tegn på inflamasjon. for øvrig upåfallende patologi for øvrig på halsen , inkl forstørrede lymfeknuter som har ovalt benignt utseende, hvor største ca1,6x0,6 . siden korteste diameter er under 1 cm vurderes den som normal.Resultat: funn forenlig med knuter og cyster i begge thyreoidelapper, mulig tegn på inflamasjon i glandula submandibularis. Burde jeg ikke hatt noe antibiotika for denne betennelse?

Kvinne 47
Svar

  

Hei,


du forteller at det ble funnet noe avvik ved blodprøvesvaret som du tok i forbindelse med årlig kontroll. Du angir at du er frisk fra før utenom lett forhøyet blodtrykk der du har fått Candesartan som medisin. 

Du beskriver at du tok Paracet og Ibux mot hodepine dagen før blodprøvene.

Du beskriver blodprøver der du angir at LD var på 215 og tidligere har vært normal samt at ALAT og triglyceridene er litt forhøyet. 


LD er en blodverdi som kan forekomme ved inflammasjon i kroppen. Samtidig kan den også være økt uten at det foreligger sykdom for eksempel dersom det var vanskelig å ta blodprøver fra deg og slangen rundt armen ved blodprøvetaking satt veldig lenge eller når det har tatt lang tid før blodprøvene kom frem til laboratoriet. LD må altså vurderes ut i fra et helhetlig bilde. 

ALAT er en leververdi som øker ved ulike leversykdommer, men som kan også øke når man tar medisiner, for eksempel Paracet. 

FSF vet jeg ikke hva er – mente du kanskje FSH? FSH er et hormon og nivået FSH ligger på må vanligvis ses i sammenheng med hvor i menstruasjonssyklus kvinnen er. 

Som regel betyr en verdi over 20 hos kvinner at kvinnen har kommet i overgangsalder.


Du beskriver også at det ble konstatert knuter i begge tyreoidealappene uten at selve skjoldbruskjertelen var forstørret. Du beskriver at det ble utredet hos ØNH-lege som fant ingen grunn til å ta en cytologisk prøve. 

I henhold til nasjonale retningslinjer er det slik at man vanligvis ikke tar cytologisk prøve av knuter som er mindre enn 10 cm. Hos slike funn anbefales det kun cytologisk prøve hos pasienter som er i risikogruppen (altså hvor for eksempel det er kjent alvorlig skjoldbruskjertelsykdom i familien) eller der ultralyd har gitt mistanke om at noe er galt. 


Du forteller at du har smerter/ubehag ve venstre hals og ned mot skulder som har ført til ovenforstående utredning. Jeg går ut ifra at også hjerte-kar-sykdom ble utelukket via fastlege. 

Du forteller at det ble nylig funnet tegn på inflammasjon i glandula submandibularis samt at du har noe forstørrete lymfekjertler ved halsen.

Du spør om du ikke burde ha fått antibiotika mot det. 


Antibiotika hjelper kun mot bakterier, ikke noe annet, slik at det slett ikke bør forskrives for enhver form for infeksjon eller inflammasjon. Man forskriver for eksempel heller ikke antibiotika ved senebetennelse – det ville ikke ha hjulpet.

Men jeg forstår at du er bekymret siden du har fått vite at noe ble funnet uten at du fikk vite grunnen til hvorfor det oppstod. Det er også noe som man ikke kan si noe om uten at man går videre med undersøkelser. 

Jeg ville derfor anbefale deg å prate med fastlegen om dette som kan vurdere om utvidete blodprøver eller andre undersøkelser kan være aktuelt for å kartlegge hvorfor du har inflammasjon i kroppen. 

Dessuten kan det også lønne seg til å ta kontakt med en tannlege siden glandula submandibularis kan også reagere dersom det er noe galt med tennene.


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg litt på veien videre og ønsker deg god bedring!