Blodprøvesvar

Spørsmål

Jeg har søkt på internett og funnet på Lommelegen at LD skal være under 500. Dersom en har LD på ca. 520 er dette høyt, eller lett forhøyet?? Og videre, er LD og Bilirubin det samme, eller har " noe med" hverandre å gjøre (bilirubin har normale verdier og LD over normalen)??
Takknemlig for svar, og gjerne litt utredning omkring mine spørsmål.
Mvh

Medisiner: Anafranil 25 mg, Vallergan 30 mg, Pravachol 20 mg, Nexium 20 mg ved behov.

Kvinne, 60 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

LD betyr Laktat Dehydrogenase. Det er et enzym som finnes inni alle celler i kroppen. Ved enhver type celleskade i kroppen, vil LD "lekke" ut i blodet, og man vil kunne få stigende verdier.
Øvre normalgrense varierer fra laboratorie til laboratorie, og den er ofte satt til 600. Det vil si at din LD-verdi på 520 enten er normal eller svært lett forhøyet, avhengig av hvilket øvre grensområde man setter.
Noen mennesker kan dessuten ha tilsynelatende forhøyde verdier på div blodprøver, uten at det ligger sykdom bak, altså det som er for høyt for folk flest, kan være normalt for akkurat denne personen.
Det finnes også 5 undergrupper av LD (kalt isoenzymer) hvor hver av disse kommer fra forskjellige organer i kroppen. Det går an å bli undersøkt for dette, hvis din lege anser det for nødvendig i utredningen av deg.
Men dersom du ellers er frisk og alle andre blodprøver er normale, så kan jeg neppe tenke at dette er nødvendig, da 520 knapt nok er noe forhøyet verdi som jeg forklarte.

Bilrubin er ikke det samme som LD.
Bilrubin er et gult stoff, og dersom man har høye nivåer av dette, så kan det hvite i øynene og huden bli gulfarget. Dette kan man se ved leversykdommer m.v.
Bilrubin er et nedbrytningsstoff av hem, som dannes når hemoglobin og div. enzymer nedbrytes.
Bilrubin stiger ved lever- og galleveissykdommer, og ved økt nedbrytning av de røde blodlegemene i blodet.

Du bruker medisiner som kan påvirke leveren, og i noen tilfeller gi alt fra lett til alvorlig leverskade. For å finne ut om du har dette, (og det tenker jeg din lege allerede har undersøkt) så tar man bl.a. blodprøver som heter ALAT, GT og ASAT. Dersom disse er normale, er det svært lite sannsynlig at du har noen leverskade. Dersom noen av disse er forhøyde, så tyder det på skade av leverceller, og først da vil det være naturlig å vurdere ditt LD-nivå som evt forhøyet og muligens i sammenheng med leverskade.

Slikt sett er der en mulig "sammenheng" mellom LD og bilirubin som du spurte om, ved at begge vil øke ved evt levercelleskade.

Men dette blir rene generelle utsagn fra meg, og jeg vet jo ikke dine verdier for leverenzymene ALAT/ASAT/GT. Men jeg synes du kan spør din lege om disse er undersøkt.

Håper du fikk litt informasjon av verdi her.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn