Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodprøve som viser for høyt alkoholinntak: Er den til å stole på?

Spørsmål

Hei, har en lege som mener at jeg bruker for mye alkohol og truer med å sende melding til fylkesmannen slik at jeg blir fratatt førerkortet for en periode. Har tatt blodprøver som viser for høyt alkoholinntak, men er de blodprøvene til å stole på? Håper på raskt svar.

Mann 65
Svar

Hei.


Jeg regner med at prøven som er tatt, er den som heter PEth, som den mest benyttede og mest sensitive prøven som brukes for å påvise skadelig høyt alkoholinntak. Denne gir ikke falskt positive utslag. "Falsk positiv" betyr at en prøve "slår ut" falskt, dvs at den viser sykdom eller unormale forhold, når det ikke er tilfelle.

PEth gir altså ikke falskt positive svar, for PEth dannes kun i kroppen ved inntak av alkohol.

Nivået av PEth (altså svaret på blodprøven) kan da være alt fra null hvis en ikke har drukket alkohol, til moderat forhøyet ved moderat inntak, og til høye verdier ved skadelig høyt alkoholinntak. Verdier over 0,3 tyder på sannsynlig overforbruk av alkohol.

Så prøven er til å stole på. Prøven kan vise alkoholinntak opp til 4 uker etter siste inntak av alkohol. Halveringstiden er 4 dager, dvs verdiene i blodet synker til halvparten av det opprinnelige nivået, etter 4 dager. 

Håper det var greie forklaringer. Ha det bra.