Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

B-12 mangel

Spørsmål

Jeg fikk påvist B12 mangel februar 2019. Var såpass lave nivåer (rundt 100) at jeg fikk beskjed om å ta injeksjoner hver tredje måned (B12 Depot 1 mg). Følte jeg ble litt bedre men før den tredje måned opplever jeg symptomer som: Hodepine, Prikking i hender og føtter, Skjærende smerte i legger, Vondt i muskler og ledd, Slapp/ utmattelse, Røde blemmer- og øm tupp på tungen (Glossit?), Vekslende varme og kalde føtter og hender, Fryser mye, Hjertebank/ flimring, Ofte vondt i mage (foran og bak på rygg), Lysere avføring (beige?) hatt det i over 1 år. Da jeg er kun 25 år så synes jeg det er rart å ha B12 mangel, da jeg spiser såpass variert at dette skulle jeg fått gjennom mat. Burde jeg be lege om å få utredet hvorfor jeg ikke tar dette opp? Han har sagt at det er nok tarm som ikke tar det opp. Har tatt gastroskopi og MR av mage/bekken uten funn. Burde jeg bli henvist til koloskopi? Håper ikke de symptomene jeg opplever fra nerver er permanente skader pga. min unge alder. Har lest at Folat går hånd i hånd med B12, da om det ene nivået øker så går gjerne den andre ned. Burde jeg også få tatt blodprøver på Folat og eventuelt tatt tabletter på det? Tok å bestilte time selv for å måle B12 nivå i november før neste injeksjon, da lå nivået rundt 300. Har også lest at de med såpass lavt B12 som jeg i februar i fjor rundt 100, burde ha tatt injeksjoner 3 ganger per uke i 2 uker for å fylle opp lageret før man går over til hver tredje måned. Burde det vært gjort hos meg? Har også spørsmål vedrørende lavt stoffskifte. Jeg tok noen blodprøver i mai og november hvor det er veldig store forskjeller: Fritt tyroksin: i mai 16.1. I november: 15.3. S-TSH: i mai: 1.78. I november: 4.71. Triglyserid: i mai: 2.10. I november: 4.36. Kolestrol: i mai: 5.1. I november: 5.8. LDL Kolestrol: i mai: 2.4. I november: 2.7. Har ikke endret kosthold gjennom periodene. Burde stoffskifte vært sjekket opp? Har lest at kolestrol øker ved lavt stoffskifte. Siste prøver er tatt fastende.

Kvinne 25
Svar

Hei.


B12-mangel skyldes vanligvis ikke kostholdsfaktorer, med mindre man har vært strikt veganer i en årrekke. Da er man til gjengjeld nærmest garantert å få B12-mangel, om ikke man bruker tilskudd, for i praksis får man kun B12 gjennom animalsk føde. 

Så til dine spørsmål, som jeg svarer fortløpende:


"Da jeg er kun 25 år så synes jeg det er rart å ha B12 mangel, da jeg spiser såpass variert at dette skulle jeg fått gjennom mat. Burde jeg be lege om å få utredet hvorfor jeg ikke tar dette opp? Han har sagt at det er nok tarm som ikke tar det opp. "


Ethvert tilfelle av B12-mangel skal utredes med tanke på hva det skyldes. Det er en generell og alment kjent anbefaling og faglig retningslinje for leger. Det kan godt være at du ikke tar opp B12 i tilstrekkelig grad fra tarmen, siden du (såvidt jeg forstår) ikke er veganer og får i deg for lite B12. Derfor må du utredes for dette. Du må blant annet sjekke om du kan ha cøliaki, og du må ta blodprøvene anti-IF (anti intrinsic factor), og parietalcelle antistoff, for å se om du det kan være slik at du ikke produserer Intrinsic factor, som er nødvendig for å ta opp B12 fra tarmen. Burde jeg bli henvist til koloskopi? 


Nei, det har ingen plass i utredningen av B12-mangel, og vil ikke gi noen tilleggsinformasjon.


Håper ikke de symptomene jeg opplever fra nerver er permanente skader pga. min unge alder.


Jeg er på ingen måte sikker på at dine symptomer skyldes nerveskade i det hele tatt, slik du tenker. En kan som kjent får nerveskader av B12-mangel, men det høres ikke ut som typiske symptomer på nerveskade, det du beskriver. Derfor trenger du ikke å tenke i retning av permanente skader. Det viktige her er at du har fått oppdaget B12-mangelen, for da unngår du f.eks. permanente nerveskader og alt annet en kan få av B12-mangel.


Har lest at Folat går hånd i hånd med B12, da om det ene nivået øker så går gjerne den andre ned. Burde jeg også få tatt blodprøver på Folat og eventuelt tatt tabletter på det? 


Det stemmer ikke at folat går ned om B12 går opp. Men det vil uansett være rett å sjekke dine nivåer for andre vitaminer og mineraler, f.eks. jern, folat og D-vitamin, med tanke på om du kan ha en generell malabsorbsjon, f.eks. som følge av cøliaki. 


Har også lest at de med såpass lavt B12 som jeg i februar i fjor rundt 100, burde ha tatt injeksjoner 3 ganger per uke i 2 uker for å fylle opp lageret før man går over til hver tredje måned. Burde det vært gjort hos meg?


Ja, det kunne ha vært en god ide, men nå har du jo uansett fått nivåene dine opp, og det er det som teller. Og uansett så kan jo ting som har skjedd tidligere uansett ikke endres, så dette er et spørsmål uten noen som helst praktisk nytteverdi her og nå.


Burde stoffskifte vært sjekket opp?


Ja. Dine stoffskifte har i månedene mellom mai og november endret seg betydelig i retning av lavt stoffskifte. Det er ingen umulighet at du er på vei mot lavt stoffskifte, og derfor bør dette følges opp med videre blodprøver. Du bør gjenta blodprøvene T4 og TSH, og i tillegg ta prøven anti-TPO, som vil kunne gi tilleggsinformasjon om hvorvidt du er på vei mot tilstanden lavt stoffskifte, for det utvikler seg oftest veldig langsomt og gradvis. Du har forøvrig rett i at lavt stoffskifte kan gi forstyrrelser i nivåene av fettstoffer i blodet (kolesterol,trigylcerider)


Håper det var svar på dine spørsmål. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-