Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alkoholforbruk og blodprøver

Spørsmål

jeg drikker en til tre pilsner øl kvar kveld, eller en til to dager uten øl. som regel i helgene tar jeg også to til tre vodka glass for å få en rus. no må jeg ta blodprøve, og da lurer jeg på hvor mange dager jeg må vere tørr før jeg tar bloprøven,? Hvordan virker dette systemet. ? Hva med all duften av antibak. ? Har det utslag på imovan.?

Mann 66
Svar

Hei.


Du sier at du må ta blodprøve, men ikke hvilken. Det er mye å si om dette: For det første er det ikke slik at du "må" ta noen som helst blodprøve. Du velger selv om du ønsker å ta en blodprøve eller ikke. Ingen lege bestemmer over pasienten, leger er kun rådgivere, og pasienten velger om han vil følge legens råd eller ikke. 

Og hvis blodprøven du skal ta, har med alkohol å gjøre, slik jeg antar, så avhenger det av hva man vil se etter. Har du f.eks. en leverskade som følge av alkohol, og legen ønsker å se om den bedres, så er det en prosess som skjer gradvis, og hvor lang tid det tar før de blir normale, avhenger så igjen i stor grad av hvor stor leverskaden er. 

Det er heller ikke noen krav til å ikke ha drukket alkohol før du tar en blodprøve, jfr det at du spør om hvor mange dager du må la være å drikke før du tar blodprøven. 

Hvis det gjelder prøven PEth, som er en prøve som sier noe om hvor mye du har drukket de siste 2-3 ukene før blodprøven, og målet er at den skal bli normal, så kan den vise alkoholinntak i opptil 4 uker før prøven er tatt. Men den kan ikke brukes til å fastslå hvor mye noen har drukket eller ikke drukket, og prøven alene kan og skal ikke brukes som eneste kriterie i f.eks. førerkortsaker, om det er dette spørsmålet ditt gjelder.

Du spør "hvordan virker dette systemet". Det kan jeg dessverre ikke svare deg på, da jeg ikke vet hva du sikter til eller spør om. 

Bruk av spritbasert hånddesinfeksjon påvirker ingen blodprøvesvar.

Så spør du "Har det utslag på Imovan?" Igjen beklager jeg, men det blir veldig vanskelig å svare på et spørsmål hvor jeg ikke vet hva du spør om, eller hva du sikter til med "det". Uansett hva "det" er, så kan det ihvertfall ikke påvirke sovemedisinen Imovane.

Bruk av Imovane gir heller ikke utslag på prøver som viser alkoholoverforbruk, om det var det du lurte på.

Det var litt vanskelig å gi deg konkrete svar her, pga at spørsmålet ditt ikke er så konkret formulert, men jeg håper allikevel at du finner noe av nytte i det jeg har skrevet. Du kan også med fordel forhøre deg med fastlegen som tar disse prøvene om hva slags prøver du skal ta osv., og i det hele tatt få mer konkret informasjon om alt du ønsker. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-