Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vurdering av kalsiumnivåer

Spørsmål

Hei! Fikk beskjed at jeg har litt høyt kalsium nivå i blodet. S- Calsium totalt (mmol/L) er på 2,53. S-Calsium, alb.justert (mmol/L) er på 2.42. Kan det ha sammenheng med levaxin og stoffskifte? Jeg tar ikke noe tilskudd. Vet at kalsium og D-vitamin har en sammenheng. D-vitaminnivået mitt ligger på 35. Jeg har forresten ikke lavt stoffskifte, men Hashimotos og ble satt på levaxin for noen år siden. Har tatt stoffskifte prøver i dag, så vet ikke helt hva jeg ligger på der.

Kvinne 33
Svar

Hei.


Etter alt å dømme har du helt normale kalsiumnivåer i blodet. Det forteller tallet for albuminjustert kalsium oss, som er et bedre og mer korrekt uttrykk for dine kalsiumnivåer i blodet. Det andre tallet, total s-calcium på 2,53 er forøvrig også kun helt marginalt over øvre normalområde. 

Hvis man har såvidt forhøyede kalsiumnivåer (hvilket du altså neppe har, forøvrig) så er det første som skal gjøres, å ta en ny prøve hvor en ikke skal benytte stase (slangen / båndet som strammer rundt overarmen når blodprøven taes). Det er fordi bruk av slik stase kan gi falskt forhøyede verdier.

Når det gjelder din stoffskiftesykdom, så har du altså hatt lavt stoffskifte, nå normalisert med Levaxin. Hverken det eller bruken av Levaxin gir forhøyde verdier av kalsium, mens for høyt stoffskifte kan forårsake det.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-