Vurdering av blodprøvesvar / for høy hemoglobin

Spørsmål

Hei igjen. Jeg fikk akkurat svar med deg angående høy blodprosent. Du mottok ikke vedlegget med blodprøvesvarene, så prøver igjen.

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen.

Jeg viser til mitt forrige svar, og kan legge til følgende nå etter at jeg har sett prøvesvarene dine:

Det er ingen blodprøvesvar som ser ut til å være relevante for din lett forhøyede hemoglobin, eller som forklare den. 

Du har en moderat forhøyet verdi på "leverprøven" GT. Det kan ha mange forskjellige årsaker, f.eks. medikamentbruk, overvekt, alkohol, men den kan ikke sees i sammenheng med din forhøyede hemoglobin. Ta en prat med fastlegen om denne også, for å høre om legen har noen forklaring på hvorfor den er noe forhøyet hos deg. Jeg ville ha anbefalt å følge opp denne, med en ny kontrollprøve om en måned eller to, for å se om den synker eller stiger.

Og så er det en av undertypene av hvite blodlegemer, basofile granulocytter, som såvidt er over øvre normalområde. Dette betyr mest sannsynlig ingen ting, og det rette med det tallet vil også være å kontrollere verdien om en måneds tid, for å se om den da er normal igjen, altså at dette har vært en tilfeldig måling såvidt over øvre normalgrensen.

EVF er også lett forhøyet. Det er kun en annen måte å vise din høye blodprosent på. Det betyr hvor mye av blodets totalvolum som utgjøres av røde blodlegemer. Det tallet forteller altså ikke noe mer enn det Hemoglobintallet gjør.

Det er ingen tegn til sykdom av noe slag forøvrig i blodprøvesvarene dine. 

Jeg vil anbefale deg å følge de rådene du fikk av meg i det opprinnelige svaret fra meg. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-