Unormale leverprøver i symptomatisk, ung kvinne

Spørsmål

Hei
Jeg sitter litt fast. Har vert månedlig, siden Oktober, og tatt leverprøver. Var inne til legetime fordi jeg var mye kvalm og hadde dårlig matlyst. Det ble da tatt en del prøver, deriblant leverprøver som viste seg å være for høye. Siden da har leverprøvene bare gått opp, og det er ikke funnet ut hvorfor. Jeg har tidvis vert kvalm, er konstant trykkøm under høyre costalbue, kjenner på et slags press og får ofte stikninger. Magen er treig, og jeg har som regel 1-3 skikkelige dobesøk i løpet av uken. Da kommer det som mageknip med løs og lys avføring. Ingen melena, men noen ganger skum(?). Dette har vert siden Mai i år. Mange ganger føler jeg meg fylt i magen. Har enda tidvise kvalmebyer. Mange ganger føler jeg på lite energi og overskudd. Fastlege vet ikke hva dette kan være, og jeg har derfor blitt henvist til både ultralyd og gastroskopi uten resultater. Det ble tatt prøver av tolvfingertarm som også var normale. I skriv fra sykehus står det at de gjerne vil ha en MR og en leverbiopsi, men fastlege har valgt og avvente dette. Det er tatt prøver for hepatitt, kyssesyke, HIV osv, men ingen utslag. Har fått en avføringsprøve jeg nå skal ta. Det står dessuten i skrivet fra sykehuset at jeg har antiglattmuskelatur grenseforhøyet? Ligger på 21. Hva menes med det? IgG innenfor ref.omr.
Før disse leverprøvene ble tatt, var det omtrent et år siden sist jeg drakk alkohol. Har siden påvisning vert svært forsiktig med både dette og Paracet. Etter at de ble så høye som de er nå, har jeg holdt meg helt unna alt som kan være skadelig. Har aldri hatt et høyt alkoholforbruk.

Diagnoser som er satt nå: Abdominalia, forhøyede transaminaser og forhøyet GT/ALP.
Prøver tatt første gang i Oktober 16:
ALAT 73, ALP 166, GT 244.
Siden Februar 17 har prøvene vist:
ALAT 150-600
ALP 285-500
GT 260-430
Bilirubin innenfor ref. likeså pankreas amylase

Har du noen råd eller formening om hva det er?

Bruker ingen legemidler. Ibux ved hodepine eller menstruasjon.

Mvh. bekymret jente 23.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Du må gå og ta både MR og biopsi, og bli sett av en leverspesialist med en gang. Jeg mangler dessverre en del opplysninger for å kunne gi deg en diagnose, men her vil jeg tenke på autoimmune hepatitt og andre mulige sykdommer. Jeg regner med at du ikke tar urter, helsekosttilskudd e.l. som kunne være forårsakende?
Uansett, insister på en spesialist og prøvene du har blitt anbefalt. Hvis fastlegen nekter, finn en annen fastlege.

Mvh,
Nina Bryhn, MD

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-