Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unormale blodprøvesvar

Spørsmål

Hadde litt halssmerter i et par uker, CRP på 45, så bedre. I etterkant av visdomstann operasjon fikk tilbake halssmerter og da var CRP på 126, på tross av profylaktisk bruk av Apocillin i en uke. Fikk byttet til Dalacin. I samme periode som dette så fikk jeg litt forverring av kroniske dype smerter i øvre del av magen som jeg også kjenner i ryggen. Ikke veldig stor forverring, men litt. Også smerter i øvre venstre del av magen. Også litt kvalme. Fikk påvist pankreasamylase på 194 som er 3 ganger øverste verdi i referanseområdet, lipase på 150 ca (øverste verdi der 71 tror jeg). ALP lett forhøyet også. Hadde også lett anemi, hb 10.6. Vanlig for meg 13.5. Av en eller annen grunn så prioriterte allmennlegen jeg snakket med å henvise meg til akuttmottak med indikasjon influensa? Jeg følte ikke selv at jeg hadde influensa og hadde ikke feber. Fikk derfor ikke snakket om magesmerter og det kom frem at de ikke hadde fått beskjed om hvor høy pankreasamylase hadde vært. Jeg har hørt om makroamylasemi gir mye mer forhøyede verdier og normal lipase. Står ikke på noen medisiner som kan gi fysiologisk og asymptomatisk økning som jeg vet om. Lurer på om det kan være at man har en fortetning i galleveiene som ikke er der hele tiden men kommer tilbake, spasmer i galleveiene, dysfunksjon i sfinkter oddi eller annen årsak til betennelse i bukspyttkjertel som man kanksje må fange opp akkurat når man har det. Hva tenker du om det? Hvordan bør man isåfall gå frem for utredning? Jeg har tatt et bilde av galleveier for et halvt år siden (MRCP) som var normalt. Synes også at jeg har lest at tidlige og milde tilfeller av pankreatitt kan være vanskelig å se på bilder, men kanskje lettere når betennelsen er verre? Er det derfor hensikt i å få tatt bildeundersøkelse raskt når verdien er mye høyere enn normalt generelt og for meg? Jeg har lett forhøyede verdier til vanlig, men bare rundt 80-90 (normal opptil 65). De har variert mellom 70 og siste 195 (høyeste).

Kvinne 28
Svar

Hei.


Jeg forstår svært godt at du stiller de spørsmål du stiller her, og alle spørsmålene er gode, men dette er meget komplekst, og i tillegg har jeg jo ikke tilgang til din journal med alle relevante epikrise, prøvesvar m.v., så alt i alt er jeg nok redd for at jeg kommer litt til kort her, da dette er spørsmål som i liten grad lar seg besvare i form av spørsmål og svar pr nett, men som heller bør taes ved dialog, oppfølging og konsultasjon hos fastlegen, som vil ha en langt større mulighet for å ta stilling til det du spør om. Dette fordi fastlegen vil har tilgang til betydelig mer omfattende informasjon om din helsesituasjon enn det jeg har. Slik jeg forstår din situasjon, så har du varierende grad av forhøyde verdier av blodprøven amylase, og lurer på årsaken til dette. Du spør blant annet om spasmer i galleveiene kan være årsaken. Det kan kanskje ikke utelukkes. Videre tenker jeg at såpass mange og mye medisiner som du bruker, også kan tenkes å påvirke disse blodprøvesvarene. Det er forøvrig ikke alltid at man kan fastslå en sikker årsak til lett eller moderat forhøyede verdier på blodprøver. Ofte blir det til at man utelukker alvorlige sykdommer, hvilket naturligvis er viktig og bra, men eventuelt ikke kommer noe videre.  Jeg tenker at dette er såpass komplekst at det beste ville kanskje være om fastlegen din diskuterte dette med en indremedisiner. Beklager at jeg ikke kan være mer konkret enn dette, men håper at jeg har klart å forklare deg hvorfor, og jeg anbefaler deg å spille denne ballen over til fastlegen din i samarbeid med indremedisiner, fremfor å prøve å tolke en så komplisert medisinsk situasjon selv, hvilket du heldigvis ikke trenger, da du kan "delegere" det til legen din i samarbeid med spesialister. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-