Tolkning av blodprøvesvar

Spørsmål

Hei.

Jeg er gravid i uke 4 + 5 dag. Jeg har 2 barn fra før. Jeg har slitt en del med nevrologiske symptomer i mange år. Masse synsforstyrrelser som prikking foran øynene i lyset (ikke flytende flyer,har det og). Hender og føtter dovner lett bort og føler meg glemsk til tider. Har en del prikkinger utover hender og føtter. Lillefinger sovner lett. Veldig stiv i nakken, spesielt om morgenen. Nakken knaker bare ved å strekke lett ut. Tatt mange mr av hodet og spinalpunksjon uten særlig funn. (1 stabil hvit flekk i 9 år på mr). Siste blodprøver viste lav fosfat, noe som bekymrer meg da jeg er gravid. Spiser sundt og mer enn nok;) litt høye b12 hadde jeg også og lav homocystein. Litt høy magnesium og, men slik har den vært lenge. Tar ikke magnesium eller b12 tilskudd. Jeg bekymrer meg for disse svarene. Hvorfor lav fosfor? Og hva mener du jeg bør gjøre videre? Legger ved siste blodprøvesvar.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg har sett gjennom prøvesvarene dine, og der er absolutt ingenting som du trenger å bekymre deg for eller spekulere over. Ingen av prøvesvarene, heller ikke de du nevner, er tegn på mulig sykdom.

I detalj:
Litt lav fosfat: det har ingen informasjonsverdi her i det hele tatt.
Litt høy B12: Ingen betydning, ingen informasjonsverdi. Det er lave verdier som kan være uheldig, og som må føre til tiltak, f.eks. vitamintilskudd
Litt lav homocystein: Helt uten informasjonsverdi. Det er høye verdier man er ute etter. Høye verdier kan man se ved B12-mangel, og høye verdier kan være en risikofaktor for fremtidig hjerte-karsykdom
Lett forhøyet magnesium: Det samme gjelder her. Det forteller oss ingen ting, og det er ikke et tegn på sykdom.

Det er slik at tar man mange nok prøver på en person, spesielt om en ikke "ser etter noe spesielt", så vil man få tilfeldige variasjoner og avvik i forhold til normalverdier, hvor tallene ikke forteller oss noe som helst. Normalverdiene er forøvrig heller ikke absolutte. De forteller oss stort sett bare at de fleste friske mennesker vil ligge innenfor det angitte område, men ikke at tall lett utenfor disse områdene "betyr" sykdom.

Dette kan og må du trygt bare legge helt fra deg. Det er ingen tegn til noe som helst galt på prøvene dine. Merker du at du allikevel fortsetter å bekymre deg over dette, tar du deg en samtale med legen din om dette, som er ansvarlig for å gi deg nødvendig informasjon om og tolkning av prøvesvar, ikke bare utlevere ark med tall på.

Jeg ønsker deg et fint svangerskap videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-