Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tolkning av blodprøvesvar. Har jeg jernmangel?

Spørsmål

Hei. De siste ukene har jeg følt meg svimmel og vært plaget med mye hodepine. Jeg har såkalt hormonell hodepine, men fått kartlagt eventuell spenningshodepine i tillegg. Under menstruasjonen mister jeg en del blod. Jeg foretok et legebesøk hvor jeg ble tittet på, men ikke noe spesielt å si annet enn at de tok noen blodprøver, og her er svarene: B-Hemoglobin:13,3, S-Ferritin:48, S-jern:8,7, S-jernbindingskap:53, S-jernmetning:17%, S-Fritt T4:13,8 og S-Vitamin D:72. Jeg fødte et barn for 1 år tilbake og med to barn blir det lite søvn og noe dårlig kosthold, som kan forklare hvorfor jeg føler meg litt OFF, men dette føles mer tungt og uoverkommelig. Jeg lurer på S-jern, det er under nivået det skal ligge på. Tilskudd aktuelt? Kan det forklare noen av symptomene med svimmelhet og hodepine?

Kvinne 37
Svar

Hei.


Du har hverken anemi (lav blodprosent) eller jernmangel. Det forteller prøvesvarene oss, inklusiv ferritin, som viser "jernlagrene" dine. Prøven s-jern har heller liten informasjonsverdi når det gjelder det å diagnostisere jernmangel. Blant annet svinger den svært i løpet av døgnet, og den svinger betydelig fra dag til dag. Du trenger derfor ikke å ta jern, og vil heller ikke ha noen nytte av å ta det. 

Du lurer på om disse prøvesvarene kan forklare dine plager med svimmelhet og hodepine. Det kan det ikke. Ingen av disse prøvesvarene forteller oss noe om årsakene til din hodepine og svimmelhet. Det de forteller oss, er at du ikke har stoffskiftesykdom, ikke lav blodprosent, og ikke jernmangel, og det er jo flott. 

Da virker det mer sannsynlig at spenningshodepine kan forklare mye av dine plager. Spenninger i nakken som fører til spenningshodepine er særdeles vanlig, og det kan gi svimmelhet også.

Håper det var en grei forklaring. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-