Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tolking av blodprøvesvar

Spørsmål

Hei.Jeg lurer på noe når det gjelder blodprøver. Jeg fikk de tilbake i dag. Der har de streket av noen prøver som skal til videre utredning. Jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med tolkning av prøvene før jeg skal inn igjen til legen om 2 uker. B-leukocytter 14.0 Lymfocytter 5.1 B-Trombocytter 461 S-Ferritin 397 fs-Triglyserider 5.75 D-vitamin D 34 Jeg er slapp,sliten,svimmel,kald svetter,svetter om nettene. Har ikke ork til noe.

Mann 35
Svar

Hei.


Å tolke blodprøver kan kun gjøres med noen grad av fornuft og mening, om man vet noe om helsen og evt sykdommen til den personen som har fått tatt blodprøvene, og om man vet noe om hvorfor prøvene er tatt, og hva man ser etter, evt har mistanke om. Hvis ikke man har all denne infoen, blir dette blodprøvesvar stort sett tall, med liten informasjonsverdi.

Her vet jeg ingenting om deg, annet enn at du "ikke har ork til noe".


Derfor kan jeg kun kommentere svarene på blodprøvene rent generelt, men jeg kan ikke kommentere om de har noen informasjonsverdi for deg, eller om de sier noe om dine plager med at du ikke har ork til noe. Det er den jobben fastlegen din skal gjøre for deg.


Så til tallene:

B-leukocytter 14.0 


Du har lett forhøyde verdier av hvite blodlegemer. Det får man vanligvis av infeksjoner. Hvis man har hatt en infeksjon, så vil de forbli høye en stund etter at man er frisk også, for så å avta gradvis.Lymfocytter 5.1


Dette er en av flere undergrupper hvite blodlegemer, som også stiger ved infeksjoner, spesielt virusinfeksjoner som f.eks. forkjølelser, influensa osv. B-Trombocytter 461


Trombocytter er blodplater. De er nødvendige for at blodet skal koagulere, slik at blødninger stoppes. Du har lett forhøyde verdier av disse.  Det er ikke mulig å si noe om årsaker eller om det har noe å si for din helse, uten mer informasjon om deg og din helse. Fastlegen din vil ta opp dette videre med deg.


 S-Ferritin 397


Dette er en prøve som kan indikere flere ting. Den kan være uttrykk for jernlageret i kroppen, og da kan en lav verdi av ferritin være ett av flere tall som taler i retning av lave jernlagere i kroppen. Og høye verdier kan peke i retning av sykdommer hvor en lagrer for mye jern i kroppen. Men den stiger også av andre årsaker som ikke har med jern å gjøre: Det er et såkalt akutt-fase protein, dvs at det stiger ved infeksjoner og andre sykdommer, slik også prøvene CRP og senkning gjør. Sagt med andre ord så kan en høy verdi bety f.eks. infeksjon. Men en kan ikke lese noe entydig av tallet alene, igjen må det sees i sammenheng med "resten av pasienten", dvs symptomer, sykehistorie osv. Du har lett forhøyde verdier av lymfocyter og leukocyter, se over. Det, sammen med forhøyet ferritin, kan henge i sammen, og tyde på en mulig infeksjon, f.eks. en influensa som er så vanlig nå om dagen.

 

 fs-Triglyserider 5.75 


Dette er "vanlig fett" oppløst i blodet, og det ser man ved overvekt, for mye matinntak, spesielt sukker og raske karbohydrater. Det er et tilfeldig funn som med sikkerhet ikke har noe med din mangel på "ork".


D-vitamin D 34 

Det betyr at du har litt for lave verdier av D-vitamin. Det er svært vanlig her til lands på denne årstid, og det er fordi vi ikke har hatt sol på kroppen på lang tid. D-vitamin dannes jo i kroppen ved at UV-stråler fra sola treffer huden. Derfor bør alle som bor her så langt til nord, ta tran hver dag. Beviset på at vi trenger det, er at så mange mennesker som deg, har påviselig for lave D-vitaminnivåer. Du kan ikke kjenne disse D-vitaminene dine på noen måte, og det er altså ikke det som er årsaken til at du ikke har "ork" til noe. Igjen mao. et tilfeldig funn. Men du skal selvfølgelig korrigere dette, ved å begynne med D-vitamintilskudd, og da er tran det enkleste og beste, og i tillegg får du omega 3 gjennom tran.  Det er viktig å unngå D-vitaminmangel, for det kan gi benskjørhet og andre sykdommer og plager.


Alt i alt, forsøkt oppsummert:

Det vanlige er det vanlige. Infeksjoner har de fleste av oss på denne årstid. Det gir slapphet og mangel på ork, også etter at infeksjonene er over. Og det kan forklare prøvene dine. Men dette er generelle betraktninger av sannsynlige årsaker her, og ingen eksakt diagnose eller forklaring, for det kan som forklart ovenfor, kun gjøres av legen som har bestilt disse blodprøvene og som vet hvorfor de ble tatt, og hva en ser etter.


Det er også fullt mulig at disse blodprøvesvarene ikke har noe som helst med "orket" ditt å gjøre. Det kan være tilfeldige funn, og årsaken til lite energi kan ha helt andre årsaker, og behøver ikke å vises på blodprøver i det hele tatt. Det er jo slett ikke slik at alt av sykdommer og medisinske tilstander kan påvises via blodprøver.


Håper informasjonen var til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-