Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål om blodprøver

Spørsmål

Hei! Lurer på om du kan svare meg på noen spørsmål angående de forskjellige celler i blodet og hvor "normalen" skal ligge i forhold til referanseområdet. Jeg er sykepleier, men jobber med lasere og dermed har jeg helt glemt hva disse cellene er gode for. Her er mine spørsmål og grunnen til at jeg spør er svar på blodprøve som jeg tok for en uke siden. Blodprøven som ble tatt i forrige uke er blitt mye bedre en den jeg tok i Septmember (tror jeg da). Her er mine spørsmål: B-Leukocytter: 8,9 i september men 4,6 i februar (refområde 3,5-10), Nøytrofile: 3,9 i september men 1,7 i februar (ref.område 1,5-7,3), Lymfocytter 4.0 i september og 2,4 i februar (ref.omrdåe 1,1-3,3) Monocytter; 0,7 i september og 0,3 i februar (ref.område 02,-0,8), Essinofile: 0,2 i september og 0,1 i februar (ref.område 0,4), Basofile: 0,1 i september og 0,0 i Februar (refområde under o,2)B-Trombocytter 337 i september og 322 i februar (ref.område 165-387)B-Erytrocytter 4,69 i september og 4,61 i Februar (Ref.område 3,94-5,16), S-Kreatinin 68 i september og 63 i Februar (ref.område 45-90) S-Urinsyre 335 i september og 274 i Februar (Ref.område 155-400), S-Kolesterol 6,6 i September og 5,8 i Februar (ref.område 3,9-7,8), S-LDL Kolesterol 4,3 i September og 3,5 i Februar (ref.område 2,0-5,3j). Grunnen til at jeg ønsker å vite om alle disse tallene betyr fremgang i blodet mitt. Det ser slik ut når en sammenligner referanse området med tallene, men jeg ble likevel litt usikker når det gjelder Eosinofile og Basofile? Hva mener du om dette? Og kan du forklare meg litt om hva disse to type celler har som funksjon? Håper du har mulighet til å svar meg litt fort da jeg er veldig spent på svaret. Grunnen til disse forandringene i blodet er at jeg har lagt om kostholdet, trener mye mer og har begynt å ta en spesiell olje (antioxidant) fra India. PS: er det bra at Basofile er på 0,0?

Kvinne 62
Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt! 

Så bra at du ønsker å forbedre livsstil og at du ser bedring i blodprøvene dine. 

Om dette er fordi du har tilsatt antioxidanter kan jeg ikke svare på, men jeg kan se på de øvrige spørsmålene dine. Siden du selv er helsepersonell vil jeg bruke et litt mer medisinsk språk enn jeg ellers ville gjort, da du sikkert kjenner denne terminologien godt utifra din profesjon. 

Når det gjelder blodprøvesvarene dine så er samtlige verdier innenfor normale referanseområdet. Når man ser på blodets sammensetning gjør man noe som heter et blodutstryk. Dette er mikroskopi av et fiksert og farget utstrykningspreparat av perifert blod med henblikk på å undersøke cellenes fordeling og utseende. Dette kan være nyttig ved problemstillinger som utredning av anemier, mistanke om leukemi eller mononukleose. Men i allmennpraksis så gjøres dette ofte maskinelt idag og det er det som er gjort hos deg - dette kalles hvite (leukocytter) med differensialtelling. 

Eosinofile granulocytter er en type hvite blodlegemer. Disse stammer fra benmargen og oppholder seg kun kort tid i blodet, hvorfra de elimineres av makrofagsystemet eller går ut i forskjellige vev. Under infeksjoner med parasitter øker antallet eosinofile granulocytter, det samme gjelder ved allergiske reaksjoner, enkelte typer maligne sykdommer og noen typer hudsykdommer. Feilkilder kan være stress-situasjoner som gir lavere verdier, eks. ved forbrenninger, etter operasjon, elektrosjokk eller etter fødsel. Antallet vil også synke etter behandling med kortikosteroider. Muskelarbeid kan øke antallet uten at det foreligger sykdom. Hos deg er verdiene helt normale og svingninger innenfor normalen er helt vanlig og ikke noe man skal tenke på. 

Basofile granulocytter er også en type hvite blodlegemer og viktige produsenter av ulike typer betennelsesmediatorer, dvs. stoffer som kan sette i gang en betennelsesreaksjon (den mest kjente er histamin). Disse cellene dannes først i beinmargen som nøytrofile og eosinofile celler, før de differensieres til basofile. Deres funksjon er først og fremst knyttet til forsvar og betennelsesreaksjoner og de er aktive blant annet under allergiske reaksjoner. Økt antall basofile granulocytter er sjeldent, og kan gi mistanke om myeloproliferativ sykdom, men kan også forekomme ved allergier eller andre hematologiske sykdommer. De fleste basofile granulocytter er ute i vevet og ikke i blodet, dette kan være årsaken til din verdi på 0,0. Dette er helt normalt.

Jeg seer av blodprøvene dine at du også har klart å redusere kolesterolet i blodet ditt, det er veldig bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-