Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PEth: En blodprøve som viser skadelig alkoholforbruk

Spørsmål

Jeg har nytt alkohol, en eller to drinker fire til fem dager i uken. Dette for å sove. Det gir kansje for høy PEth. Virker Imovane 7,5 mg inn på denne PEth verdien?

Mann 64
Svar

Hei.


PEth er en blodprøve som stiger ved økende alkoholforbruk, og den kan brukes til å vise helseskadelig alkoholforbruk, og den kan brukes til å følge opp en pasient som slutter å drikke, ved at man da kan se at verdien synker. Det er ikke mulig å forutsi PEth-verdier nøyaktig ut fra mengden alkohol som brukes.


Her er en artikkel i Tidsskrift for Den Norske Legeforening, om denne blodprøven:


https://tidsskriftet.no/2016/10/klinisk-oversikt/nye-markorer-pavisning-av-alkoholbruk


Jeg siterer herfra:

"Ett enkelt alkoholinntak som gir en etanolkonsentrasjon på omkring 1  ‰ vil være tilstrekkelig til å gi påvisbare nivåer av fosfatidyletanol (16). Resultatene i en nylig publisert studie viser at ett enkelt inntak av omtrent to enheter alkohol kan være nok til at nivået av total PEth stiger med 0,03 – 0,04 μmol/l (17). Fosfatidyletanol har en halveringstid på rundt 3 – 5 dager hos personer med høyt alkoholforbruk, men den er lengre, inntil 10 – 12 dager, hos dem som drikker mindre og sent i forløpet"


Ditt inntak kan nok gi økte PEth-verdier, ja,

Imovane vil ikke påvirke verdien, slik du spør om.


Håper det var greie svar. Ha det bra.



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-