Oppfølging og utredning av B12-mangel

Spørsmål

Jeg har for tredje gang fått påvist lite B12 (143 pmol/L). Første gang var i 2011 (da jeg var 22 år), og fikk jeg bekreftet B12-mangel med forhøyet MMA og Hcy. Jeg har i perioder tatt sprøyter og TrioBe. Det siste året har jeg tatt B12-tabletter (9 mcg), og jeg har nå fått sprøyter igjen. Jeg er gravid, og har vært sliten, utmattet, svimmel og deprimert så langt i svangerskapet. Disse symptomene er like som forrige gangene jeg hadde B12-mangel. Legen min mener at symptomene ikke kan være pga av B12-mangelen, og at sprøytene kun er for å hindre nevrologiske skader. Han ønsker å utrede kun det psykiske, som er greit nok, men jeg mener at B12-mangelen også bør utredes. Jeg maste meg til prøve for intrinsic factor, men utover det var fastlegen ikke spesielt interessert i å finne ut grunnen til mangelen. I grunnen fikk jeg beskjed om at slik er det bare, og at jeg må ta sprøyter resten av livet. I 2011 utførte jeg gastroskopi, uten relevante resultater, men jeg leser i legeforeningens retningslinjer for utredning av B12-mangel at gastroskopi anbefales hvert femte år for yngre pasienter. Burde jeg i så fall be om en ny gastroskopi, og hva kan i så fall den finne ut av? Jeg har siden ungdomstiden slitt med ulike mangler (jern, folat, vit D). Disse kan selvfølgelig ha årsaker uavhengig av hverandre, men kan noen av dem komme av malabsorpsjon eller andre tilstander som også kan ha forårsaket B12-mangelen? Jeg er bekymret for påvirkningen B12-mangelen vil ha for fosteret. Jeg er i uke 14 nå, og lurer på om det kan påvirke svangerskapet negativt? Jeg føler ikke B12-mangelen blir tatt på alvor av fastlegen min. Det var faktisk jordmor som til slutt tok B12-prøve, etter at jeg ba om det. Jeg ønsker en grundig utredning av årsakene bak at jeg stadig får disse manglene, men er usikker på hva som er riktig framgangsmåte, ettersom jeg ikke får informasjon fra fastlegen . Finnes det spesialister som kan hjelpe meg? Hvilken utredning bør foretas?

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det viktigste her er at du fortsetter å bruke B12-tilskudd fast for enhver fremtid, for du har jo nå vist gjentatte ganger at du synker til for lave verdier, uten tilskudd. Hvis du oppnår og vedlikeholder normale verdier med tabletter, er det å anbefale.

Hvis ikke det holder, må du få regelmessige injeksjoner, slik legen din har sagt.


Du har fått foretatt korrekte utredninger, men i tillegg bør du sjekke om du kan en malabsorbsjon, dvs at tarmen ikke tar opp næringsmidler godt nok. Det kan man i en viss grad mistenke, siden du også har hatt mangler på andre vitaminer og mineraler. Det er derfor viktig å sjekke at du f.eks. ikke har cøliaki. Det gjør du i første omgang med en blodprøve, og det bør gjøres. Med i utredningen hører også en blodprøve som heter antistoffer mot parietalceller. Parietalcellene er der Intrinsic Factor produseres.  Har man slike antistoffer, så bryter de ned parietalcellene.


Grunnen til at gastroskopi brukes i utredningen av B12-mangel, er at den kan vise om pasienten har atrofi av mageslimhinnen, dvs "svinn" av mageslimhinnen, slik at det ikke produseres Intrinsic Factor. Hvis pasienten har fått fullt utviklet sykdommen pernisiøs anemi, dvs lav blodprosent som følge av B12-mangel, så skal ihvertfall yngre pasienter følges opp med gastroskopier. Men lave B12-verdier ene og alene, uten pernisiøs anemi, er ikke grunn til gjentatte gastroskopier.


Du spør om fosterskade ved lave B12-nivåer. Nå vet jeg ikke hva du har hatt av verdier mens du har vært gravid nå. Du sier at du har fått påvist et lavt nivå på 143, men ikke når det ble påvist, eller om du oppstartet behandling av dette før du ble gravid. Men uansett så har ikke jeg hørt om mulige fosterskader av lave B12-nivåer, så det behøver du ikke bekymre deg for, ikke minst nå som du uansett bruker tilskudd.


Håper det var greie svar. Ha et fint svangerskap videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-