Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om lavt magnesium, blodprøver, tilskudd.

Spørsmål

Hei! Jeg har ME. Jeg er ikke sengeliggende, men er ganske begrenset i min livsutfoldelse. Når jeg har gjort for mye blir jeg ikke bare sliten, men føler meg dårlig, omtrent som det føles som når man må kaste opp. Det påvirker meg også mye mentalt. Har mindre kapasitet til å fokusere og konsentrere meg. Jeg tåler stress dårlig og blir fort overveldet når ting blir for mye. Jeg har dårlig fordøyelse og litt betennelse i tarmen. En avføringsprøve viste kalprotektin-i feces-verdi på 301, og legen tenkte det kunne være jeg kunne ha Crohn's eller ulcerøs kolitt, men koloskopi viste at det ikke var det. På kveldene får jeg noen ganger noe som kjennes som små rykninger i musklene. Jeg blir veldig følsom for berøring (men ikke på en positiv måte). Det er akkurat som nerve-endene er i helspenn. Jeg har lagt merke til at det er mer plagsomt på kvelder hvor jeg har spist eller drukket noe med sukker. Jeg bruker ikke mye sukker, men det hender at jeg tar en liten bit mørk sjokolade eller lignende. Jeg lurer på om jeg kan ha magnesium-mangel. Jeg har lest at det sjelden vises på blodprøver, og at det er i vevet mangelen evt. er. Jeg har et normalt sunt kosthold, og jeg drikker nesten aldri alkohol, så det er ikke naturlig å tro at jeg mangler magnesium. Men så lurer jeg på om tarmen kanskje ikke tar opp magnesium slik den skal. Og hvis jeg tar magnesium-tilskudd, vil det da heller ikke bli tatt opp i tarmen i noen særlig grad?

Kvinne 47

Kvinne 47
Svar

Hei.


Du lurer på om du har magnesium-mangel. Det trenger du ikke å lure på, for det er enkelt å finne ut ved hjelp av en blodprøve. Den kan du ta hos fastlegen. Du har lest at magnesiummangel "sjelden vises på blodprøver". Slik er det ikke. Tvert imot er måling av magnesiumnivåer i serum (blodprøver) en anerkjent måte å påvise en evt magnesiummangel, vitenskapelig dokumentert. Videre lurer du på om tarmen din ikke tar opp magnesium slik den skal. 

Kommentar til dette:

Først kan du finne ut av om du faktisk har en magnesiumangel eller ikke, som ovenfor forklart. Hvis du ikke har det, er ikke spørsmålet ditt nødvendig å stille, eller relevant (dvs om tarmen din ikke tar opp magnesium).

Men hvis du har lave magnesiumverdier i blodet, så er vanligvis ikke årsaken dårlig opptak, men for lavt inntak i kosten.

Magnesium er et mineral som absorberes lett gjennom tarmveggen i tarmene. Så hvis du har lave nivåer, hvilket blodprøver vi vise, så er det ikke slik at du ikke vil ta opp dette fra tarmene, slik du lurer på. Hvor mye man absorberer av magnesium via kost eller kosttilskudd, avhenger fremfor alt av hvor mye man inntar, ikke av absorbsjonen. 

Håper det var greie svar på dine spørsmål. Ha det bra.