image: Legen har ikke fulgt opp blodprøvesvarene

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Legen har ikke fulgt opp blodprøvesvarene

Spørsmål

Hei! Jeg har bodd utenlands i over 20 år og er ikke vant til at man leser blodprøvene selv. Jeg har alvorlig atopisk eksem og må derfor ta blodprøver siden jeg bruker Sandimmun (bruker veldig lave doser).

Men nå har jeg lest prøvesvar fra sist høst da jeg gikk til lege på grunn av leddsmerter og fordi jeg følte meg i dårlig form.

Jeg ser at stoffskiftet viser veldig høye tall S-TSH = 11 (referanseområde 0,20 - 4,0) og når jeg sammenlikner med tall fra et par år tidligere så går kurven rett opp. Det er også for høy kolesterol (S-LDL-kolesterol = 5,4 og S-Apo B = 1,5).

Jeg husker at legen sa at jeg kunne lese svarene selv, men så ombestemte han seg og sa at han skulle si i fra om det var noe galt.

Jeg har jo følt en ganske stor forskjell i formen, jeg kommer liksom ikke helt opp heller når jeg trener, sliter mer enn vanlig. Er dette noe jeg skal ta alvorlig? Syns jeg plager legen så mye med alle mine blodprøver i forhold til hovedsykdommen så jeg spør her. Og jeg har dessuten så god erfaring med Lommelegen. Tusen takk.

Kvinne 52
Svar

Hei.

Du forteller at du har bodd utenlands i 20 år, og ikke er vant med at man leser blodprøvesvarene selv. Da kan jeg fortelle degi den forbindelse, at systemet her til lands er slik at du har tilgang til å lese blodprøvesvarene, men det er så absolutt ikke din jobb å tolke og forstå svarene. Det er ubetinget legens oppgave, heldigvis. Det at din lege nå ikke har tatt kontakt med deg når du har en høy TSH og høye nivåer av LDL-kolesterol ("det dårlige kolesterolet") er ikke bra, for det skulle legen udiskutabelt tatt tak i, ved å informere deg og iverksette tiltak og eventuell behandling.

En TSH-verdi på 11 tyder sterkt på at du har for lavt stoffskifte / hypotyreose, en sykdom som skal behandles. Man må imidlertid også ha verdien av FT4 / tyroxin, det virksomme hormonet for å stille en endelig diagnose. Men verdien er så høy at det er betydelig grunn til å anta at du har lavt stoffskifte. Det er det viktig å behandle, og derfor skulle legen din udiskutabelt ha kalt deg inn for oppfølging når han/hun mottok disse prøvesvarene. Du forteller at du sliter mer enn vanlig med trening, og det kan helt klart være et symptom på lavt stoffskifte. Lavt stoffskifte er en sykdom som heldigvis enkelt lar seg behandle og bli kvitt med tilskudd av hormonet tyroxin, som man har for lite av når man har lavt stoffskifte. Ta derfor kontakt med legen din for å få oppfølging av dette, og sannsynligvis igangsatt behandling.

LDL-kolesterol på 5,4 er alt for høyt, og gir deg en klart økt risiko for hjerte-karsykdom. Det skulle legen også ha kalt deg inn for, for å iverksette tiltak, enten livstils- og kostholdstiltak, og/eller kolesterolsenkende medisiner. Derfor må du ta dette opp også med legen din.

Jeg håper dette var klar og grei informasjon, og rådene må du følge. Ha det bra.

Foto øverst: angellodeco / Shutterstock / NTB