Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lave nivåer av D-vitamin.

Spørsmål

Samboeren min jobber på lab, hun har fått tatt noen blodprøver av meg. De viste vitamin D på 24, pth på 10,7 og kalsium på 2,39. Noe overraskende også forhøyet kolesterol (hdl 1,5 og ldl 4,5). Spiser fisk ca to ganger i uka. Lever sunt, trener mye, men har hatt en tendens til å måtte ta en hvil på formiddagen i det siste. Har trolig irritabel tarm (ikke blitt utredet for det), hvis det skulle ha betydning for opptak av D-vitamin i tarmen mm. Hva anbefaler du? D-vitamin tabletter? Mvh mann 42

Svar

Hei.


Jeg synes at du skal ta D-vitamintilskudd, f.eks. i form av tran. Bruk det vinteren igjennom nå, og om ikke du er en person som liker å være i solen om sommeren, så kan du godt bare fortsette å bruke det da. Har du først fått påvist lavt D-vitamin nå, så betyr det at sannsynligheten for å få det igjen, er tilstede. Du sier at du lever sunt og spiser fisk to ganger i uken, og det er flott, men vær klar over at det er bare feit fisk som makrell, uer, sild, laks, ørret, kveite osv som har d-vitaminer. Mager fisk som f.eks. torsk og sei er ikke noen spesielt god d-vitaminkilde, selv om det er svært sunt og godt forøvrig.


Hva gjelder det lett forhøyede nivået av paratyreoidehormon (PTH) så synes jeg i første omgang at legen din skal følge dette opp for å se om det er tilfeldig forhøyet måling, eller kanskje det har måletekniske årsaker. Det svinger i løpet av dagen, og prøven skal derfor alltid taes på samme tid på døgnet, fortrinnsvis på fastende tidlig på morgenen. Prøven må også lagres og forsendes i frosset tilstand, noe de fleste almenlegekontor ikke får til, og derfor blir ofte denne prøven tatt på sykehuslaboratorier.


Hvis du har irritabel tarm, så påvirker ikke det opptaket av næringsstoffer, heller ikke D-vitamin. Den vanligste årsaken er for lite sol og/eller for lite D-vitaminholdig kost.


Ha det bra.