Jeg synker i hemoglobin, hva skal undersøkes videre?

Spørsmål

Hei Var hos min fastlege i dag og fikk resultat av årskontroll. På analyseutskriften er alle verdier normale, bortsett fra Hemoglobin som er på 13.2. ( s-ferritin er på 75) De siste tre årene har denne verdien vært hhv: 14,3. 13,7 og nå 13,2. Jeg merker ikke noe ubehag av noe slag til daglig. Spørsmålet mitt som jeg glemte å stille fastlegen er følgende: burde jeg dra innom etter en tid for å ta en ny blodprøve? Dette for å se an utviklingen. Kanskje litt lenge å vente til neste høst? Har jeg forøvrig noen grunn til å tro at dette er noe alvorlig? Mann 49 år

Mann 49

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har hemoglobin såvidt under nedre normalområde, men har hatt høyere tidligere. De tre siste prøvene har vist kontinuerlig synkende verdier. Det kan forøvrig være tilfeldigheter, dvs at det vil svinge oppover igjen. Forøvrig er du frisk på alle måter. Du stiller et godt og relevant spørsmål her, dvs. om dette skal følges opp.

Ja, det skal det. Jeg synes du skal gå tilbake nå for å ta utvidede prøver, dvs sjekke om der er noen årsaker til at du tilsynelatende synker i hemoglobin og er nå litt nedenfor nedre normalområde. Da må du undersøke jernnivåer, B12, folat, og ta en avføringsprøve for å se om du mister blod den veien, samt en utvidet undersøkelse av blodcellenes størrelse og fasong.

Viser de kun normale verdier, er alt mest sannsynlig i orden, men jeg synes dette er viktig at du gjør nå, fremfor å vente til du eventuelt synker ytterligere og får symptomer pga lav blodprosent, f.eks. slapphet. Er det "noe på gang" så vil du jo kunne ta tak i det allerede nå, f.eks. tar jerntilskudd om du mangler det. Når det er sagt, skal du ikke begynne med jern "for sikkerhets skyld", for det har ingen nytteverdi om du faktisk ikke mangler jern.

Så hvis disse utvidede prøvene viser kun normale verdier, så kommer det poenget som du tar  opp: Da skal du følge hemoglobin videre, med en ny kontroll om f.eks. tre måneder, for å se om det stiger igjen eller fortsetter å falle. 

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-