Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg har for høy blodprosent

Spørsmål

Hei. Jeg er en snart 40 år gammel dame som er litt bekymret angående mine siste blodprøvesvar og min høye hemoglobin. Jeg legger ved blodprøvesvarene. I januar i fjor oppdaget legen at jeg hadde hemoglobin på 16,7. Da vart det ikke gjort noe mer. I mars i år var den 17,5, kontroll viste 16,5 og nå nylig 16,0. Jeg har ikke hatt høy hb tidligere i livet. Nå valgte legen å ta flere prøver, se vedlegg. Der viser flere prøver å ligge litt høy. Legen har nå tatt flere prøver igjen idag. Nå leser jeg på nettet om dette og alt det kan indikere. Jeg kan legge til at jeg har høyt blodtrykk (undertrykk og høy puls) og går på 100 mg Selv Zok for dette. Hatt migrene siden tenårene. Kan også legge til at jeg gikk gjennom en kraftig luftveisinfeksjon i januar der jeg hostet lenge etterpå, 6-7 uker. Det jeg lurer på er om hva du mener om de blodprøvesvarene og om jeg har grunn til å bekymre meg? Legen visste ikke så mye om dette. Legen mente jeg burde også ta blodfortynnende ved flyturer. Viser prøvene virkelig at jeg har så stor risiko for blodpropp at jeg bør ta blodfortynnende? Blir så nervøs av dette. Tusen takk for svar.

Kvinne 39
Svar

Hei.


Dessverre har vi ikke mottatt dine blodprøvesvar, som du sier at du har lagt ved. Det gjør det vanskelig å besvare dine spørsmål her.

Det er ihvertfall bra at verdiene dine er synkende, og siste prøven er jo ikke så mye over øvre normalområde, som er 15,3 for kvinner. 

Av årsaker til forhøyet hemoglobin kan generelt nevnes: Det kan stige som følge av dehydrering, så pass på å drikke rikelig før neste kontroll. KOLS og hjertesvikt kan gi forhøyede verdier, samt den sjeldne blodsykdommen polycytemia vera, hvor kroppen produserer for mange røde blodlegemer. Siden jeg ikke kan se dine prøvesvar, kan jeg ikke si noe om dette er aktuelle problemstillinger for deg, men det kan du jo eventuelt forhøre deg med fastlegen din om. Du skriver at der er flere andre prøvesvar som også er forhøyet, og du har forsøkt å lese på nettet om dette, naturligvis for å forsøke å tolke og forstå svarene. Det vil jeg fraråde deg, for det å tolke blodprøvesvar er ikke lett, og funn må sees i forhold til hverandre og i forhold til pasientens helse og evt sykdommer, og er et helt fagfelt i seg selv. Det er absolutt ikke slik at blodprøvesvar er entydige, og verdier over en viss verdi, "betyr" den og den sykdommen. Det er følgelig lett å gå seg helt vill i slik informasjon, og meget lett å feildiagnostisere seg selv, med eventuelle store bekymringer som resultat. Og så er det en ting til som er svært viktig: Det er din leges udiskutable jobb å tolke OG forklare deg svarene på blodprøvene som han/hun tok på deg, og overhodet ikke noe som legen skal la pasienten ta ansvaret for. Du skriver at legen "ikke visste så mye om dette". Hvis det er tilfelle, er det like fullt legens plikt å tolke og forklare deg blodprøvesvarene, og når man som lege møter noe en evt ikke kan nok om, så vil en da måtte sette seg inn i dette, for eksempel ved å diskutere med relevante spesialister. Siden du nå har tatt blodprøvesvar og fått resultater, men ingen forklaringer på disse, så vil jeg være veldig tydelig på at det ikke er fullgodt, for da har ikke legen gjort sin informasjonsplikt overfor deg. Og jeg synes du derfor skal ta kontakt med legen din igjen, og stille de spørsmål du har stilt til oss her, samtidig som du sier at prøvesvarene har gjort deg usikker og bekymret, og at du ikke vet hva de forskjellige forhøyede verdiene betyr eller innebærer, og at du ønsker fullgod informasjon om dette, og evt videre tiltak, -om nødvendig.

Jeg håper det var nyttig informasjon, og at du vil følge rådene her. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-