Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor har jeg forhøyet GGT, gamma-glutamyl transpepsidase, lever enzym, og hva skal jeg gjøre mens jeg venter på ny prøve?

Spørsmål

Hei. Har vært til rutinekontroll gjennom bedriftshelsetjenesten, og blant annet tatt blodprøve. Prøvesvarene kom tilbake med normale verdier for alt, med unntak av gamma gt (leververdier) som var forhøyet (143). Føler meg frisk, drikker lite alkohol og har ikke tatt paracet eller andre medisiner på et par år. Fikk beskjed om å komme tilbake til ny kontroll om ca. 2 måneder. Hvorfor så lang tid til neste kontroll? Hva er sannsynlig utfall etter neste kontroll dersom jeg også da har forhøyede verdier? Noe spesielt jeg skal være på vakt mot i mellomtida?

Mann 38
Svar

Hei,


GGT er et enzym som brukes for å sjekke for lever og gallevei sykdom. GGT finnes mange steder i kroppen, men den høyeste konsentrasjonen finnes i leveren. GGT kan være forhøyet i de fleste sykdommer som skader eller involverer leveren eller galleganger. 

Siden bare GGT var forhøyet vil man først og fremst se om det går bort og bare var et engangsresultat før man begynner å lete etter tilstander som kan føre til forhøyet GGT. Hvis det fremdeles er høyt når du kommer tilbake, vil legen din også se om det er høyere enn sist, og så evt begynne å undersøke videre. 


Høy GGT kan skyldes alkohol (til og med små mengder), røyking, medisiner inkludert ting som Ibux, medisiner mot sopp, antidepressiva, kolesterolsenkende midler, hormoner som testosteron og lignende. Det kan til og med komme fra kosttilskudd eller visse urteteer og grønne teer osv.

Hvis GGT fremdeles er forhøyet må man sjekke om du har lever-, bukspyttkjertel-, eller gallevei sykdommer som fører til dette. Man leter så etter alt fra metabolsk syndrom, hjertesykdom, diabetes og hepatitt til gallestener og andre leversykdommer. 

Det beste du kan gjøre i mellomtiden er å leve normalt, ikke drikke alkohol eller ta noen medisiner hvis du kan unngå det (bortsett fra legemidler som legen din evt har foreskrevet,) unngå kosttilskudd og urteteer/grønn te, og spis en normal og variert diett. (Grønn te er vanligvis ikke farlig i det hele tatt når det drikkes i normale mengder og som vanlig te. Dette er ikke noe å være redd for vanligvis, og rådet her gjelder deg fordi du har fått målt en høy GGT.)

Hvis du røyker bør du la være å gjøre det disse to månedene. I tillegg er det viktig at du tenker tilbake på om du har risikofaktorer for hepatitt. Dette inkluderer reiser til land som har mye hepatitt, bruk av intravenøse stoffer, høy-risiko sex, dvs sex med ukjente partnere (menn og/eller kvinner) eller prostituerte, eller hvis du vet at moren din hadde hepatitt da du ble født. Dette vil nok legen din spørre deg om hvis han/hun ikke allerede har gjort det. Her er en artikkel om leverprøver som forklarer litt om de forskjellige prøvene:

https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/leversykdom/artikkel/hva-betyr-leverprovene/69023622


Her kan du lese om hepatitt:

https://www.lommelegen.no/infeksjoner/artikkel/hepatitt/69023599


Mvh


Nina C Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-