Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hadde jeg for lave jernverdier?

Spørsmål

Jeg har IBS og kraftige menstruasjonsblødninger. Jeg sliter med trøtthet, er stortsett hvit som et laken og sliter i perioder med kortpustethet. I sommer tok jeg mye blodprøver og fikk beskjed om at alt var normalt. I ettertid har jeg spurt legen om hva jernlageret ble målt til og fikk beskjed om at det var 21. Mitt spørsmål er: burde jeg ikke fått beskjed om å ta jern når det er såpass lavt og har de plagene som jeg har? Og en annen ting, finnes det noen form for prøver som kan taes for å finne ut av om det er noe som indikerer at serotoninnivået er lavt?

Kvinne 36
Svar

Hei.


Du forteller at det ble målt at "jernlageret" ditt var 21 siste det ble målt. Det er formelt sett ingen blodprøve som heter "jernlageret", men det er et ord som ofte brukes for prøven ferritin.  Normalverdien for kvinner ligger mellom 15 og 150, så din verdi var innenfor normalen. Du spør om du burde fått beskjed om å ta jern, både pga blodprøveverdien i seg selv, og pga plagene dine. Det synes jeg ikke, og det er av to grunner:

1) Du hadde ikke for lavt jern, og da skal man heller ikke ta jern

2) Plagene dine er IBS og kraftig mensblødning. Det å ta jern vil ikke bedre dette i det hele tatt. IBS (irritabel tarm) kan til og med bli verre av jerntabletter. Og en blør ikke mindre under mens, om en tar jern.

Nå kan det innvendes at du ikke "har så mye å gå på" i forhold til å eventuelt utvikle for lave jernlagere, spesielt siden du blør så mye under mensen. Derfor synes jeg at du kan gjenta denne prøven etterhvert, for å tilse at det ikke synker ytterligere. Har du da fått for lavt jern, så kan tilskudd være aktuelt.


Når det gjelder ditt andre spørsmål om serotonin, så er svaret nei. Serotonin er et av flere signalstoffer imellom hjernecellene, og det kan ikke måles i blodet, og det varierer konstant nærmest fra øyeblikk til øyeblikk.


Håper det var greie svar, ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-