Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hadde forhøyde leverprøver, hva kan årsaken ha vært?

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste 3 mnd hatt forhøyede leververdier Asat:61 Alat:113 Gamma GT: 342 S-Fosfatase: 206 I samme periode har jeg følt meg sliten, trøtt og veldig slapp. Nå er verdiene så godt som normale igjen, men legen min skjønner ikke hva dette kan ha vært? Jeg tok ultralyd av galle, lever etc og alt der var normalt. Jeg har lest litt om ulike typer hepatitt, men skal mye til at det er det som har feilet meg da jeg ikke har vært ute og reist og på ingen måte er i risikosonen for dette. Iom at verdiene er fine igjen er jo ikke dette noe å tenke på egentlig, så det er mer av nysgjerrighet jeg spør. Hva kan dette ha vært?? Og kan dette ha hatt sammenheng med min dårlig allmenntilstand i samme periode? Jeg føler meg fortsatt ikke i form, men det tror jeg at skyldes at slappheten utløste kraftig angst som jeg fremdeles sliter med.

Kvinne 40
Svar

Hei.


Det er mange mulige årsaker til forhøyde leverprøver. Blant de vanligste er for høyt alkoholforbruk, noe du ikke har skrevet noe om her. Det vil da kunne reverseres, om ikke det har fått for langt, om man reduserer alkoholinntaket. Selv om du ikke er i risikosonen for hepatitt, så tenker du da på reisevirksomhet (hepatitt A) og ubeskyttet sex og bruk av urene nåler til injeksjon. (hepatitt B og C) Det er bra, men det finnes mange andre varianter av hepatitt enn hepatitt A, B og C. Det finnes f.eks. autoimmune hepatitter, hvor kroppens immunapparat angriper kroppens eget vev, og en annen vanlig hepatitt er hepatitt som følge av mononukleose / kyssesyke. Det er en ufarlig sykdom som de aller fleste av oss har i løpet av barneårene eller tidlig voksenalder, men det er jo ingen utenkelighet at du kan ha hatt dette. Det gir ofte veldig slapphet over lang tid, og vanligvis også veldig sår hals, samt leverbetennelse / hepatitt. 

Du spør om det kan være sammenheng mellom slappheten du kjente i den perioden du hadde forhøyede leververdier, og de forhøyede leverprøvene. Det er fullt mulig, f.eks. om du har hatt en sykdom som har gitt både slapphet og forhøyde leverprøver, som f.eks. mononukleose.

Det er naturligvis kjempefint at prøvene nå er normale, og at alt sannsynligvis er historie, men for ordens skyld kunne du jo ta blodprøver for å se om du kan ha hatt hepatitt A, B eller C, noe du bør vite om det er tilfelle. Jeg er helt enig med deg i at det virker lite sannsynlig, men det bør nok for ordens skyld utelukkes. 

Om du brukte noen medisiner som kan påvirke leveren i den perioden, så er det en annen vanlig årsak.

Håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-