Forhøyet blodprosent, skal jeg utredes?

Spørsmål

Hei. Jeg har fått beskjed fra legen min om at jeg har forhøyet blodprosent, og at den bør kontrolleres igjen. Den er nå på 17,5 Dette synes jeg er skremmende og vet nå ikke hva jeg skal gjøre. I 2010 var hb 14,6 I januar 2018 var den 16,7 og nå altså 17,5 Jeg er ikke dehydrert og har drukket bra før testing. Forstår ikke at den bare skal testes igjen. Bør jeg ikke utredes? Og hva bør jeg i så tilfelle gjør? Er så redd nå. Ser for meg at jeg kan få blodpropp, kreft etc. Er også under behandling for høy hvilepuls og høyt diastolisk trykk. Så føler at kroppen jobber mot meg, og er redd for at den høye blodprosenten nå vil tippe alt over. Ferritin på 58, så den er normal.Kan det at jeg går på cerazette og ikke har hatt mensen på flere år være årsaken?

Kvinne 39
Svar

Hei.


Det er en vanlig og fornuftig fremgangsmåte,  det med å kontrollere en blodprøve en gang til, før en igangsetter eventuell nødvendig videre utredning. Spesielt om personen det gjelder, ikke fremstår som syk eller plaget på noe vis. Det er blant annet fordi enhver målemetode har unøyaktigheter, og også fordi alt biologisk og alt i kroppen svinger og varierer. Det kan være en tilfeldig forhøyet verdi, og ved å kontrollere før videre tiltak, kan en unngå en masse unødig utredning og undersøkelser. Hvis den fortsetter å være høy, vil du bli utredet for dette, for å finne eventuelle årsaker. 

Du spør om fravær av mens kan være årsaken. Det er det neppe, for det gir ikke forhøyet hemoglobin. (blodprosent) 

Du sier at du så redd nå, men du kan du trygt slippe å være, for dette er er ikke noe som gir noen fare for helseskade her og nå. Og det er helt "etter læreboken" å følge dette opp med en kontrollmåling i første omgang, og så vil du naturligvis bli utredet for eventuelle årsaker, om tallet fortsetter å være forhøyet.

Du spør hva du bør gjøre. Det eneste du bør gjøre nå, er å få kontrollert denne igjen om f.eks. 3-4 uker, samt å la være å bekymre deg over dette slik du har gjort. 

Håper det var klart og greit svar. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-