Forhøyet bilirubin. Gilberts syndrom?

Spørsmål

Lett forhøyet Bilirubin over tid Ble operert for bløtvevs sarkom i rygg 12.1.18. Dagen før operasjonen hadde jeg Bilirubinnivå innforbi normalen på 16 umol. En måned etter operasjonen var jeg oppe i 27. Etter dette har jeg målt nivået 10 ganger, der nivået har gått litt opp og ned men varierer fra 22-42. 42 er siste måling denne uken. Jeg er i utgangspunktet frisk for kreft. For ett år siden fikk jeg sjekket lever og galleganger gjennom ultralyd da jeg var litt bekymret for at Bilirubinnivået ikke gikk ned til normalt nivå. Kreftspredning fra sarkom er som kjent ikke uvanlig til lunger og lever. Men alt så fint ut under ultralydundersøkelsen. Jeg er ved god helse, trener og er helt tilbake helsemessig etter kreften. Jeg har likevel disse spørsmålene, som jeg ikke får skikkelig besvart gjennom fastlegen: 1. Kan det være noen gode/sannsynlige svar på at Bilirubin nivået fortsatt er lett forhøyet? 2. Kan jeg ha utviklet Gilberts syndrom i voksen alder, eller ville jeg da hatt førhøyet Bilirubinnivå også tidligere? 3. Jeg har og har alltid hatt et normalt forbruk av alkohol, som ligger langt unna grenser for helsemessig stor fare. Anbefaler du likevel totalavhold når situasjonen er som den er? 4. Bør jeg foreta andre undersøkelser, eller kan jeg leve godt med dette? 5. Dersom Bilirubinnivået sakte men sikkert stiger, når bør jeg foreta meg noe?

Mann 54

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg skal forsøke å besvare dine spørsmål fortløpende.


1. Kan det være noen gode/sannsynlige svar på at Bilirubin nivået fortsatt er lett forhøyet? 


Ja, det er mulig at det finnes en årsak, men det er heller ikke slik at det nødvendigvis finnes en årsak. Vi er ikke alle innenfor de definerte normalområder hva gjelder slike blodprøvesvar.


2. Kan jeg ha utviklet Gilberts syndrom i voksen alder, eller ville jeg da hatt førhøyet Bilirubinnivå også tidligere? 


Gilbergs syndrom er en arvelig tilstand, som i de fleste tilfeller ikke gir noen symptomer eller plager. Det er en ufarlig tilstand som ikke krever noen behandling, og det er egentlig ikke en "sykdom".  I vestlige land har ett av tjue mennesker denne tilstanden, så det er vanlig, og dermed på ingen måte umulig at du kan ha dette. Ett av kriteriene for diagnosen er forøvrig at det ikke finnes tegn til leverskade eller leversykdom, dvs at de typiske "leverprøvene" ALT og GT er normale. Det kan du evt spørre legen din om. Bilirubinnivåene kan svinge ved Gilberts syndrom, og en merker det vanligvis ikke, så du kan gjerne ha hatt forhøyde nivåer av bilirubin også tidlig i livet, uten å vite om det.


3. Jeg har og har alltid hatt et normalt forbruk av alkohol, som ligger langt unna grenser for helsemessig stor fare. Anbefaler du likevel totalavhold når situasjonen er som den er? 


Hvis du ikke har noen tegn til leversykdom, jfr over, så trenger du ikke å ta andre hensyn til alkohol enn det som er vanlig anbefalt. 


4. Bør jeg foreta andre undersøkelser, eller kan jeg leve godt med dette? 


Dersom du har Gilberts syndrom, trenger du ingen oppfølging, undersøkelser eller behandling. Forøvrig vil svare helt avhenge av hva årsaken til dine forhøyede bilirubinnivåer er, dvs om det ligger noen sykdom bak, f.eks. leversykdom.

Jeg foreslår derfor en time hos fastlegen din for å komme til bunns i disse spørsmålene, inklusiv om du evt har Gilberts syndrom.

 

5. Dersom Bilirubinnivået sakte men sikkert stiger, når bør jeg foreta meg noe?

Det vil som ovenfor forklart, avhenge helt av årsaken. Dersom bilirubinnivåene stiger pga sykdom, f.eks. leversykdom, så vil det være et tegn på forverring av sykdom, og det vil da kunne trenge oppfølging eller behandling. Hvis det skyldes Gilberts syndrom, så vil de vanligvis ikke stige til høye verdier, men gjerne ligge under 80, og som forklart ovenfor trenger du ikke oppfølging av noe slag, om det er Gilberts syndrom du har. Med andre ord, om bilirubin stiger pga av at du har Gilberts syndrom, så er det ingenting som kan eller skal gjøres.


Håper det var greie svar, ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-