Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forhøyet amylase, hva kan det bety?

Spørsmål

Hei. Jeg var hos legen på kontroll, måtte tilbake om tre måneder å ta en ny blodprøve. Var noe som var unormalt. Har hatt noe vondt i magen det siste, kan det ha noe med de høye resultatet å gjøre? Bør jeg gå til nærmere undersøkelse før 3 måneder? Se utdrag under frø blodprøven:Her er svarene (de unormale verdiene er markert med *) Internlab P-CRP:31* B-Glukose:4,3 U-Strimmeltest:NEG B-Hemoglobin:17,1* (13,4 - 17,0) B-Leukocytter:5,3 S-Ferritin:204 S-Jern:17,8 S-Jernbindingskap.:61 - S-Jernmetning:29 S-Vitamin B12:359 S-Natrium:142 S-Kalium:3,7 S-Klorid:100 S-Kalsium:2,41 S-Magnesium:0,89 S-Kreatinin:61 S-eGFR (CKD-EPI):121 S-ALAT:36 S-Gamma GT:21 S-Fosfatase, alkalisk:68 S-Amylase total:132* (25 - 120) S-Amylase pankreas:66* (10 - 65) S-Kolesterol:5,4 S-HDL-kolesterol:1,0 S-LDL-kolesterol:3,9 S-PSA:0,53 S-TSH:1,9 S-Fritt T4:16,2 S-Vitamin D:37* (50 - 150) S-CDT:0,7 - Vitamin D3:37 BOF vurdering: Kolesterolverdier høye - men stabile. Kontroll amylaseverdier om 3 mndr. D-vitamin mange

Mann 37
Svar

Hei.


Jeg vil kommentere dine unormale prøvesvar ett av gangen, men innledningvis er det viktig at jeg forklarer deg at tolking av prøvesvar skal gjøres av den som har rekvirert prøvene, og som kjenner pasienten og vet hvorfor prøvene er tatt, og hva man ser etter. Prøvesvar i seg selv er sjeldent "klare fasiter", de må tolkes opp mot pasientens plager og sykehistorie, og vurderes individuelt i hvert enkelt tilfelle. Med andre ord vil din fastleges vurdering av disse tallene, ha større presisjonsverdi enn mine generelle vurderinger her over nett.


Så til tallene dine:

CRP 31: CRP stiger ved en lang rekke sykdommer, ikke minst ved infeksjoner. En CRP på 31 er et helt moderat forhøyet tall, som en kan få f.eks. ved forkjølelser og influensaer som her er så mye av nå om dagen. Den faller raskt når en blir frisk igjen, så sjekk denne verdien om ikke så lenge.


Hemoglobin ("blodprosent") 17,1. Noe forhøyet. En vanlig forklaring er at man kan ha vært lett uttørret når prøven ble tatt. Sørg derfor for å være godt hydrert neste gang du skal sjekke denne.


S-Amylase total:132* (25 - 120) S-Amylase pankreas:66*

Disse verdiene er såvidt over øvre normalområde, og behøver derfor ikke å skyldes sykdom. Høyt alkoholinntak kan gi slike svakt forhøyde verdier, det samme kan sykdom i bukspyttkjertel og cøliaki, blant flere årsaker.


Du har hatt vondt i magen i det siste, og lurer på om disse tallene kan ha noe med det å gjøre. Det er naturligvis et svært relevant spørsmål, og helt generelt sett er svaret ja, det er mulig. Men på ingen måte sikkert. Det kan være tilfeldig forhøyede tall, uten forklaring eller klinisk betydning eller praktiske konsekvenser, det er noe vi ofte ser.

Akkurat dette er dette fastlegen din skal ta stilling til, og her kan det se ut som at legen har tenkt at tallene er så svakt forhøyde at sannsynligheten for sykdom er liten, og at det derfor er riktigst å kontrolle tallene igjen om 3 mnd, før noe annet.

Det kan meget gjerne være at det er er riktig avgjørelse her, men jeg tenker nok at jeg personlig ville ha ønsket å få det sjekket noe snarerer, om det hadde gjeldt meg, f.eks. etter en mnd. Hvis ikke legen din vet at du har hatt vondt i magen, skal du fortelle dette, for da kan det gjøre at legen tolker blodprøvesvarene dine anderledes, og følger deg opp noe mer aktivt enn det som her er foreslått.


Vitamin D 37: Dette betyr at det er vinter i Norge, og lenge siden vi har fått sol på kroppen, noe som gjør at kroppen lager D-vitamin, og at ditt inntak av D-vitamin har vært for lavt til å kompensere for dette. Viktig at du tar tilskudd, f.eks. tran, for langvarig D-vitaminmangel kan medvirke til benskjørhet.


Håper at dette var grei informasjon. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-