Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forhøyede kaliumverdier målt på blodprøver. Kan skyldes sykdom, men der er mange mulige feilkilder også.

Spørsmål

Min mann, har ved to målinger av kalium nivået fått til svar at det er lett forhøyet. Den er på 5,0.han har på kort fått veldig vondt i muskler og sener og er blitt veldig "svak" i musklene.føler selv at han har mistet muskelmassen. Har lest litt på nettet og jeg syns 5,0 på kalium virket mye. B12 vitamin var også på 604 om der har noe betydning

Svar

Hei.


Din mann har fått påvist forhøyet kalium, og det har en årsak, og det kan skyldes sykdom eller medisinske forhold. Legen som bestilte analyse av kaliumnivåene hans skal og må følge opp dette, dvs utrede ham og finne ut hva årsaken kan være. Der er det mange muligheter, og det går ikke an å si noe om mulig årsak i hans tilfelle, ut fra kun de opplysningene jeg har her, dessverre. 


Det er også ikke uvanlig med tekniske målefeil når det gjelder kalium. Hvis den som tar prøven bruker stase, dvs et stramt strikk eller bånd rundt armen for å få blodårene til å bli mer synlige, så kan det i seg selv gi falskt forhøyede kaliumverdier, og være årsaken til forhøyet verdi. Dersom din mann kan huske at det ble gjort, så er det første som skal gjøres, å ta prøven påny uten slik stase, for å se om det da blir normale verdier. Isåfall var stasen årsaken til de forhøyede verdiene, og ikke sykdom.

Prøven må også ikke stå lenge på laben før den blir sentrifugert og serum skilt fra, max to timer. Det må også laboratoriet bli gjort oppmerksom på, når ny prøve skal taes.


Håper dette var nyttig informasjon. Følg rådene. Ha det bra!