image: Cyste i bukspyttkjertelen kan ha flere årsaker, men er sjelden farlig

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cyste i bukspyttkjertelen kan ha flere årsaker, men er sjelden farlig

Spørsmål

Hei, jeg fikk påvist ved en tilfeldighet en pitte liten cyste på bukspyttkjertelen da jeg skulle ta ultralyd av blodårene og en generell sjekk av indre organer. Jeg lurer på om dette er noe dere ser ofte og hvor sannsynlig er det for at slike funn er grunnlaget for noe farlig? Min historikk: Da jeg var ca 11 år fikk jeg sykkelstyret stikkende inn under ribbebeina på venstre side og fikk etter hvert en brusk helt nederst på venstre ribb. Kan det være at jeg har skadet bukspyttkjertelen da og pådratt meg en knall liten cyste? Er det andre grunner for at slike cyster oppstår? Radiologen jeg var hos for sjekk sa at dette ikke var noen grunn til bekymring nå, men anbefalte å sjekke den ved en kontroll om 6-10 mnd. Er det lurt å ta en MR kanskje allerede nå? Altså for å mitt nervesystem skal få roe seg litt, er dette noe dere ser ofte, sjelden eller noen ganger? Og hvor ofte er det grunn til bekymring? Håper du/dere kan gi meg noen små ærlige ord om dette.

Mann 42
Svar

Hei.

Du har åpenbart fått påvist en cystebukspyttkjertelen. Dette er noe som ses ganske ofte, og i de aller fleste tilfeller har dette ingen betydning for deg. Vanligste årsak er at man har gjennomgått en bukspyttkjertelbetennelse, og etter denne ser man ofte små cyster. En slik betennelse er det ikke alle som merke en gang, og selv om du selv ikke kan huske noen slike episode kan dette være en årsak. I eldre alder kan slike cyster oppstå uten videre også, men da vanligvis over 70 år. Jeg tror ikke at skaden har gitt deg denne cysten, men det er mulig at slaget mot området ga bukspyttkjertelen en liten "smell" som senere kan har gjort at du har fått en liten betennelse akkurat der. Så slik sett KAN slaget ha noe med dette å gjøre, men det blir spekulasjon.

En annen og mer sjelden årsak er det som ofte kalles IPMN. Denne forkortelsen står for intrapancreatisk mucinøst neoplasme, og betyr altså en nærmest slimholdig oppfylning i bukspyttkjertelen. Disse skal kontrolleres, fordi 2-3 % kan etterhvert utvikle seg til svulst i pancreas. Dette er vanligst i alder over 60 år, men uansett skal man sjekke dette.

Jeg vil derfor anbefale at det gjennomføres en MR-undersøkelse som kalles MRCP. Dette er en undersøkelse som er spesielt egnet til å fremstille gangsystemet i bukspyttkjertelen, og det er viktig å se om den såkalte cysten har forbindelse til dette eller ikke. Bukspyttkjertelen har i hovedsak to funksjoner, hvor den ene er å skille ut hormoner i blodet. Men den skal også sende fordøyelsesenzymer ut i tarmen, som hjelper til å bryte ned fett. Dette skilles ut og transporteres gjennom sideganger til hovedgang og derfra til tarmen (litt som vannet i huset ditt går ut i kloakksystemet).

Hvis en slik cyste ligger i bukspyttkjertelen uten å ha forbindelse til sidegang dette en vanlig cyste som ikke skal gjøre noe mer med, men dersom det er forbindelse til denne skal man følge opp med kontroll. Hvor ofte man kontrollerer avhenger av størrelsen på cysten og om det er andre tegn som virker alarmerende. Vi benytter oss av kriteriene etter Fukuoka (en japansk arbeidsgruppe som har jobbet mye med dette).

I første omgang anbefaler jeg derfor at du får din fastlege til henvise deg til MR, enten ved sykehuset eller lokalt røntgeninstitutt. Det skal gjøres en såkalt MRCP. Avhengig av funnet på denne vil en anbefale videre oppfølging - dersom det dreier seg om f.eks. en lesjon under 1 cm uten andre såkalte "alarmerende funn" (engelsk "Worrisome Features") vil det være aktuelt å følge dette hvert annet år. Etter totalt 6 år skal en vurdere om en skal følge dette videre.

Men det er viktig å være klar over at for det første er dette nokså sjelden, og for det andre er det kun 2-3 % av de som faktisk har IPMN som senere faktisk utvikler svulst i pancreas. Vi følger dette bare for å være helt sikre.

Jeg håper dette kan være svar på det du lurte på. Jeg synes ikke du skal være engstelig for dette.

Mvh Bjørn Løndalen

Radiolog

Illustrasjonsbilde øverst: Natali _ Mis / Shutterstock / NTB