CRP på 153, burde hun ha vært utredet for dette?

Spørsmål

Min datter på 21 år har vært syk i 4 dager med feber og oppkast. Var hos lege i dag og de målte CRP på 153. Hun ble sendt hjem og fikk råd om å holde senga og drikke vann. Jeg synes dette var en høy måling og allmenntilstanden er heller dårlig. Burde ikke hun utredes mer?

Kvinne 21
Svar

Hei.


CRP stiger ved en rekke sykdommer, og en såpass høy verdi som 153 vil oftest bety en bakteriell infeksjon av noe slag. Taller sier ikke noe om hva slags infeksjon, det må man finne ut fra symptomene, sykehistorien og evt andre funn på blodprøver eller urinprøver. Feber og oppkast er generelle symptomer som ikke sier så mye konkret om hvor infeksjonen er. Feber får man jo av alle infeksjoner, mens oppkast kan bety infeksjon i mage-/tarmsystemet, men ikke nødvendigvis, for man kan bli kvalm og kaste opp av infeksjoner generelt også. 

Bakterielle infeksjoner kan behandles med antibiotika. Jeg synes derfor i utgangspunktet at de burde ha diagnostisert henne videre og funnet ut hva slags infeksjon hun har, -om ikke det ble gjort, med tanke på evt antibiotikabehandling. Men kroppen har vha immunsystemet en god evne til å bekjempe infeksjoner selv, uten antibiotika, så hvis hun nå har blitt bedre, så er det bra, men hvis ikke hun er bedre bør hun nok til ny undersøkelse, blant annet for å se om CRP er stigende, hvilket taler for forverring av sykdommen, eller om den er synkende, hvilket betyr at hun er på bedringens vei.

Det finnes andre årsaker til en såpass høy CRP også, f.eks. revmatiske sykdommer, kirurgiske inngrep, Crohns sykdom, men det er vel neppe mistanke om her.

Håper det var grei info, ha det bra.