Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodsukkerverdier og diabetesrisiko

Spørsmål

Hei! Jeg har spørsmål om blodsukker. Jeg har målt blodsukkeret mitt på egenhånd i det siste. Dette av to grunner: Jeg ønsket å sjekke om mine migreneanfall kunne ha noe med lavt blodsukker å gjøre, da disse alltid starter om morgenen (det hadde de ikke). Videre syntes jeg det var interessant å sjekke hvordan blodsukkeret mitt reagerte på forskjellige ting, mat, faste, osv. Jeg har alltid fått høre at man må spise hele tiden for ikke å få lavt blodsukker, noe jeg effektivt har funnet ut at ikke stemmer. Blodsukkerverdiene mine om morgenen etter ca 12 timers faste er mellom 5.5 og 6. Jeg leser at noen opererer med slike fastende verdier som "prediabetes". Blodsukkeret mitt 2 timer etter måltider er ofte lavere, gjerne 4.8 til 6 (høyere hvis jeg f.eks i tillegg har drukket brus). Jeg synes det er litt rart at blodsukkeret mitt er høyere ved faste enn etter måltider. Og når jeg har lest at fastende blodsukker over 5.5 defineres som "prediabetes" lurer jeg på om disse verdiene hos meg representerer noe jeg burde sjekke ut hos lege, eller på en eller annen måte gjøre noe med? Jeg har ikke tatt en glokosebelastningstest, men tviler på at den ville vært positiv for diabetes, da jeg har målt blodsukkeret etter store måltider, og verdiene er helt ok. Jeg har funnet ut av det jeg ville med blodsukkermålingen, og er ikke interessert i å måle dette noe mer, men er altså litt usikker på om jeg har litt for høyt fastende blodsukker og om jeg evnt burde gjøre noe med dette. Jeg er slank, BMI 21. Trener moderat, et par ganger i uken og er generelt ganske aktiv. Spiser ganske sunt, litt av alt. Ingen åpenbare risikofaktorer for noe diabeteslignende. De gangene jeg har målt blodsukkeret etter måltid, har det heller ikke vært noe særlig høyere verdier etter f.eks stort pastamåltid enn etter et mer lavkarbo måltid.

Mann 31
Mann 31

Mann 31
Svar

Hei.

Du har ikke noen "prediabetes" med fastende blodsukker på 5,5. Det du har lest da, er ikke korrekt.

Det er heller ingen hensikt i noen glukosebelastingstest for deg.

Her en del informasjon om blodsukker og diabetes / nedsatt glukosetoleranse:

Fastende blodsukker mellom 6,1 og 6,9 gir økt risiko for diabetes. Ved en evt glukosetoleransetest, så vil man måle verdien to timer etter et standardisert sukkerinntak. Hvis blodsukker da ligger mellom 7,8 og 11, så har en økt risiko for diabetes.

Diagnosen diabetes kan stilles hvis fastende blodsukker er over 7, eller "langtidsblodsukker" / HbA1c er 6,5 eller høyere. HbA1c er et tall som viser gjennomsnittlig blodsukker siste måneden.

Håper dette var klare og greie fakta. Ha det bra.