Blodprøvesvar

Spørsmål

Jeg har blitt målt i Østerrike og min GGT er på 44 Ul. Min Fibrinogen var 483 mg/dl. Min Eosinophile er 8%.
Er dette OK+. Er en kvinne på 68 år.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Tolking av blodprøvesvar må alltid gjøres av den som kjenner pasientens kliniske problemstilling, dvs symptomer / sykehistorie m.v., og som vet hvorfor prøvene ble tatt. Her vet jeg ingenting om deg, og derfor er det ikke lett å uttale seg om dette enn aldeles generelt. Siden disse prøvene faktisk er tatt av deg, er det en lege som har ment at det ville gi mening å ta prøvene, og som derfor har valgt å rekvirere akkurat disse. Denne legen skal også tolke svarene, se det i sammenheng med deg og din evt sykdom, og så forklare deg det. Det er helt udiskutabelt, så ta kontakt med legen som bestilte disse prøvene for å få en konkret vurdering.

Det som rent generelt kan sies om svarene dine, er imidlertid følgende:

Din GT er normal. GT stiger ved sykdom i lever.

Fibrinogen: Du har 483 mg/dl = 4830 mg/l = 4,83 g/l. Normalområde er 2,4–4,0 g/L. Fibrinogen stiger ved infeksjoner, betennelsestilstander, bindevevssykdom, vevsskade og nefrotisk syndrom. Den stiger mao. på linje med CRP og senkning, altså ved sykdom generelt. Din verdi er såvidt over normalområde. Uten å vite noe om hva slags symptomer eller sykdom du evt har, så er det ikke mulig å trekke noen som helst konklusjoner ut av dette tallet, så igjen kommer dette poenget jeg innledet med inn i bildet: Legen som kjenner til deg og bestilte prøven, må tolke den og se om den har informasjonsverdi i det hele tatt, og isåfall hva.

Eosinofile: Dette er en av flere typer hvite blodlegemer. Siden tallet er oppgitt i prosent, formoder jeg det er hentet ifra et blodutstryk eller differensialtelling, hvor man ser hvordan fordelingen av de forskjellige blodlegemene er. En verdi på 8% ser da ut til å være noe forhøyet. Det gir ingen konkret diagnose det tallet heller, og igjen må det sees opp mot dine symptomer og evt sykehistorie.

Rent generelt så kan man få forhøyde verdier av eosinofile ved blant annet følgende tilstander:
Allergier, innvollsormer, skarlagensfeber, div hudsykdommer, diverse leukemier og kreftsykdommer m.m.

Igjen blir det som for fibrinogen: Det er ikke mulig å bli konkret i tolkingen av dette tallet, uten å vite hvorfor det er tatt.

Du må altså ta kontakt med legen din for å få en relevant tolking av disse tallene, for å se om de har noen informasjonsverdi i ditt tilfelle, men uansett så har du her fått litt generell informasjon om dette.
Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn