Vondt i magen men ingen funn

Spørsmål

4-5 år øm og smerter h side mage, bekken og skulder. Fant mulig tumor på nyrebekken på samme side på ul, men dette ble avkreftet ved ct - 4 faser urologi og mr abdomen/bekken med kontrast. MR korsrygg og rtg lunger. Ingen funn. Ubehaget ligger liksom ikke på samme sted, men "flyter" rundt i området. Brennende/sviende og til tider trykkende følelse som til tider ligger like under huden og til tider dypere. Mye mindre om natten, økende etter man står opp. Av og til kan det være vodt å trykke i området v hoftekammen, og like etter kan det være smertefritt å trykke samme plass. E fullstendig klar over at eg e godt undersøkt, men så lenge eg har dette får man aldri heilt roen. Har prøvd fysio, men det ble egentlig bare verre. Med disse undersøkelsene. Vil man se om muskler eller nerver i bekkenet har skade? Vil man kunne se bukhinne og evt noe i tarmer? Ser man skjelett på disse undersøkelsene? Har du noe undersøkelse du vil anbefale og evt hva vil det være? Ikke vektnedgang eller endring i fordøyelse. Kronisk gastritt. Generelle blodprøver normale. God søvn og bra med energi. Ikke nattesvette eller noe forstørrede lymfekjertler.

Mann 45
Svar

Hei,


Du har fått utført en CT og UL av magen og en MR av rygggen samt rtg av lungene. Med dette vil jeg si at du er godt utredet billedmessig. CT av nyrene i 4 faser får med hele buken, og kan si noe om alle organene - med unntak av tarmen. Den må undersøkes med andre metoder. 


Bukhinnen som sådan er ikke synlig, men man vil se hvis det er noe galt der - da blir den synlig. Så når man ikke har anført noe kan du gå ut ifra at den er normal.


Skjelettet er også godt fremstilt, og i tilleg har du tatt en MR av rygg for å se etter prolaps - skiveutglidning i ryggen. Det kan gi slike symptomer, men det virker ikke som om dette finnes hos deg.


Av det du nevner gjenstår bare tarmen som man ikke kan si noe om på CT eller MR, men du skriver spesielt at du ikke har avføringsendring. Jeg tror da lite på at det skal være noe med tarmen, men du kan eventuelt be din lege om å sjekke på blod i avføringen. Det gjør man ved å ta en avføringsprøve og tilsette noen kjemikalier som gir utslag på blod. Men som sagt - jeg tror lite på dette.


Noen andre aktuelle bildeundersøkelser kan jeg ikke se at du trenger. Ofte er det slik at ved magesmerter finner man lite på bilder, og mye lander under diagnosen "funksjonelle tarmplager", dvs at det er noe med tarmefunksjonen som gir smerter uten at vi kan se noe galt. Kreft er nok ekstremt lite sannsynlig,  da de første symptomene på det er nedsatt energi, vekttap, nattesvette og (ved tarmkreft) endret fordøyelse med blod i avføring.


Jeg tror du skal slå deg til ro med at alt er undersøkt, og det er ikke noe som er funnet. Jeg vet at det kan være vanskelig, spesielt når symptomene er der og vi ikke finner noe. Du kan be din lege om å se etter blod i avføring, og så tror jeg vi skal stoppe videre bildeutredning.


Skulle det være blod i avføringen kan du få utført en såkalt CT colon, altså av tykktarmen. Men det anbefaler jeg ikke uten videre. Den krever en del forberedelse med tarmtømning, og man bør bare gjøre dette ved funn ellers.


Ha en god dag!


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog