Utvekst i kjevebenet

Spørsmål

Hei. Jeg oppdaget for en måneds tid siden en hard utvekst på ca 1 cm under tannkjøttet som strekker seg langs utpå benet til de nedre høyre molare tennene. Har tatt røntgen hos tannlegen og har fått henne til å se på det, hun kan ikke se noe på røntgenbildet, men hun sier det er en godartet bentumor og at det ikke trengs mer undersøkelse. Men jeg trodde det trengtes mer undersøkelser (f.eks. CT, MR eller biopsi) enn en visuell undersøkelse og et røntgenbilde hos tannlegen for å avgjøre om en tumor er godartet eller ondartet? Har ikke klart å slå meg helt til ro med tannlegens vurdering. På forhånd takk for svar!

Kvinne 25
Svar

Hei, her er jeg nok enig med tannlegen. Dette er høyst sannsynlig godartet. I dette området kan man få noe som heter torus - flertall tori. Da dette ligger på kjevebenet som heter mandibula, kalles det også ofte mandibulare tori. Det er en helt godartet benutvekst og vi ser det ofte som tilfeldig funn ved CT av ansiktet.


Det er riktig at å avgjøre om noe er ondartet elle godartet ofte er en vanskelig prosess. Men det er i de tilfellene hvor man enten ikke forventer å finne det man har funnet, eller der hvor det er symptomer som kan tyde på f.eks kreftsvulst.


Når en bensvulst er ondartet vil den ofte vokse raskt og mye, og ødelegge mye i området. Det at du nettopp har oppdaget denne betyr lite, sannsynligvis er dette noe som har vært der over lang tid.


HVIS vi skal gjøre noe - og jeg understreker sterkt hvis - så er det CT som skal gjøres. Men jeg ser ikke noe behov for det her. Det må i så fall bli at den vokser raskt eller at du får smerter der.


Dette er ikke noe du skal bekymre deg for. Jeg er helt enig med tannlegen, dette er godartet.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog.