To CT undersøkelser på kort tid

Spørsmål

Hei. Pga feilkommunikasjon ble det ved en feil tatt CT abdomen på meg på en og samme uke :( tiltross for at jeg sa jeg hadde tatt det på forrige sykehus. Ble akutt dårlig etter den 2. Søvnløs, mistet matlyst, svimmel og kvalm, har feber og løs mage konstant. Leste først etter dette Hvor farlig det er og at unge kvinner mest sannsynlig utvikler kreft om ca 20 år. Årsaken til undersøkelsene var pga utredning av magesmerter. Hvorfor sa ingen at jeg kunne tatt MR? Ser ikke vitsen med å leve videre nå. Tenke på det konstant, sover ikke, spiser ikke. 6 år med naturlig stråling i 2 Ct, dreper cellene mine og lager de til kreftceller. Hva gjør jeg????

Kvinne 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, dette er noe jeg har fått mange spørsmål 


 For det første: det er ikke skadelig å gjennomføre CT undersøkelse når dette gjøres på grunn av en sykdom/skade eller mistanke om dette.  Man skal naturligvis være forsiktig med å gjøre for mye av dette, men det er mange grunner til at man velger å gjenta en undersøkelse – selv om en undersøkelse er gjort før. 


 Den vanligste årsaken til at vi gjentar undersøkelser at det er funnet noe, og denne undersøkelsen som er gjort er ikke rettet mot å avklare dette nøyaktig. For eksempel har vi kanskje gjort en undersøkelse av tykktarmen din og som bifunn finner vi noe i nyre.  Da trenger vi en ny undersøkelse som er rettet mot nyre.  Hvis vi ikke gjør dette kan vi overse alvorlige funn. 


 En annen årsak kan være at den første undersøkelsen som ble utført ikke er av teknisk god nok kvalitet. Det er vanskelig for meg å si sikkert hvorfor man har valgt å gjøre en ny undersøkelse i ditt tilfelle, men dette er noen av mulighetene. 


Du sier at du ville hatt informasjon om å gjøre MR. Dessverre er det ikke sikkert at dette er et alternativ. MR er  godt egnet til å se på for eksempel galleveiene, men er ikke egnet for å se etter andre ting i magen og bekkenet.


 Vi vet at stråling kan skade kroppen, men de dosene du får med en vanlig CT undersøkelse er lav. Statens strålevern sier på sine nettsider at alt under 100 Milli sievert (måle enhet for røntgen stråling) ikke er beregnet skadelig. På en typisk CT vil man få mellom tre og åtte Milli sievert. 


 Sjansen for å få kreft er vanskelig å beregne. Dette skyldes at alle har vi cirka 30 % sjanse til å utvikle kraft i løpet av livet. Det er gjort statistiske beregninger som sier at av 10.000 CT undersøkelser vil kanskje en person få kreft senere i livet. Dette vil si at ved å gjennomgå en CT undersøkelse får du altså 1/ 10.000 økt risiko.  Sagt på en annen måte: risikoen din øker fra 30 % til 30,0001 %.   Hvis du gjennomgår to undersøkelser blir naturligvis dette dobbelt så stort, altså 30,0002 %.  Jeg tror vi kan være enige om at dette ikke er målbart. 


Du skriver at du ble akutt dårlig etter den andre undersøkelsen. Det er totalt umulig at en slik undersøkelse skulle gi deg slike symptomer, altså stråle syke. For å utvikle dette krever en doser som ligger cirka 1000 ganger høyere enn hva noen CT kan gi.  Av og til kan man reagerer på kontrasten som ble gitt, eller man kan reagere på selve injeksjonen Som kan gi slike symptomer. Men dette er ufarlig.


Oppsummert: du har ikke målbart økt risiko for å utvikle kreft senere  i livet sammenholdt med andre personer i Norge.  Hvorfor det ble gjort en ny undersøkelse er vanskelig å si, men i de fleste tilfeller er dette nødvendig og absolutt noe man ikke tenker på. MR er dessverre ikke alltid mulig.


Mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-