Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tatt medisiner før MR

Spørsmål

Har nettopp tatt MR staging undersøkelse (med kontrastvæske) for å vise evt. spredning av prostatakreft til bekken og skjelett. Svelget med vann 2 omegakapsler og en "supercalm" 3.t.er og 45 min. før undersøkelsen. Resultatet viste ingen spredning. Er nå nervøs for at disse pillene kan ha skjult evt. spredning, særlig siden supercalm inneholder 30 mg safran. Svelget ellers ikke noe som helst unntatt vann siste 4 timene før undersøkelsen.

Mann 65
Svar

Hei, siden du har spurt om i hovedsak de begge gangene svarer jeg deg det samme på begge spørsmål.


Først og fremst: Dette er et fornuftig spørsmål. Det finnes medikamenter man kan innta som fullstendig kan forstyrre en senere undersøkelse. Et eksempel på dette er å spise noe som inneholder jod før en skjoldbrukskjertelundersøkelse.


Men i ditt tilfelle har dette ingen betydning. Du har inntatt et middel som jeg ikke kjenner godt, men på nett fant jeg komplett innholdsfortegnelse. Det er ingen av disse stoffene som skulle påvirke MR-undersøkelsen.  I Omega er det i hovedsak ulike fettstoffer, som ikke gir noe påvirkning.


Man kunne tenke seg at f.eks noen av innholdstoffene kunne gi såkalte artefakter, altså at det dannes falske signaler fra det du har inntatt. Men dette ville i så fall være i tarmen. Konsentrasjonen av disse stoffene i blodet og organene er alt for lav til at dette skulle gi falsk signal. Fra skjelettet vil jeg ikke vente noen effekt.


Jeg er sikker på at den undersøkelsen du har gjennomgått har vist det den skal vise. Disse medikamentene har ikke påvirket undersøkelsen.


Jeg vil likevel si en ting: Det er viktig at du forteller hvilke medikamenter du bruker, spesielt hvis du bruker tilleggspreparater som ikke er foreskrevet av lege. Slik unngår du at undersøkelsen kan bli påvirket. Du kan f.eks ringe inn til rtg. avdelingen og be om å få snakke med en radiolog.


Ha en god dag!
mvh
Bjørn Løndalen


Radiolog