Tannlegerøntgen har meget lav dose

Spørsmål

Hei, jeg var og tok panoramarøntgen(OPG) hos tannlegen for noen dager tilbake og den maskinen som skulle ta dette bildet av meg var ikke justert til min høyde som resulterte i at hodet mitt stanget i toppen av den maskinen og den klarte ikke helt og rotere rundt meg pga skuldrene var rett og slett for høyt oppe. Lurer på om det er noe fare i forhold til dette, kan jeg bli utsatt for en mye høyere dose stråling siden jeg nærmest skallet i apparatet/var nærmere apparatet? Eventuelt hvor mye stråling utsatte jeg meg for? Kan jeg ha påført hjernen min unødvendig stråling? Kan hårtap forekomme? Har følt meg en viss grad øm i tungen og svimmel etter undersøkelsen. Takk for svar Mann 26

Mann 26

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei


La meg først si at tannlegerøntgen har en ekstremt lav dose. Litt om hvordan stråling måles:


Vi måler stråling fra røntgen i Sievert eller Sv. Men 1 Sv er en meget høy dose, og for vanlig røntgen og CT snakker vi om millisievert eller mSv - 1/1000 Sievert. For tannlegerøntgen snakker vi om mikrosievert, altså 1/1000 000 Sievert. Grensen for skadelig stråling er flytende, men vanligvis vil vi si at 100 mSv kan gi skade hos foster. 1-3 Sv gir strålesyke. 4-6 Sv gir 50 % dødsfall. Over 10 Sv er uten unntak dødelig.


Forskning har vist at gjennomsnitts stråling fra en OPG er på 6.4 mikrosievert. Altså 6/100 000 av det som er skadelig grense.


Et røntgenapparat fungerer som et vanlig kamera. Hvor mye stråling som du får avhenger av innstillingene på apparatet, og om du står høy eller lavt i apparatet har ingenting å si.


At du var øm i tungen og følte deg svimmel har ikke sammenheng med dette. Da måtte du ha fått stråleskade, og det får du ikke før vi øker strålingen med minst 1 million ganger. Hårtap kan forekomme ved akutt strålesyke, men da snakker vi ekstremdoser. I Tsjernobyl fikk en del av brannfolkene som jobbet inne i reaktoren doser på 20-30 Sievert. De døde etter noen timer. Dette er doser som er 20 000 ganger høyere enn en vanlig CT - eller 20 000 000 ganger mer enn hos tannlegen -  og motatt på en gang mot hele kroppen. 


En annen ting med moderne røntgenapparater er at de er utrolig fokuserte, dvs at strålingen kommer nesten kun i det innstilte feltet. Og det er automatikk som stopper doser som overstiger en sikkerhetsmargin. Jeg vet ikke hvor høy denne er i OPG, men på CT som jeg jobber mest med kommer alarm dersom vi overstiger med 20 %, og maskinen stopper ved 50 % forhøyet.


Så sammenfattet:


Du kan ikke ha fått noen skade av dette. Strålingen er ekstremt lav og ligger nesten 1 million ganger lavere enn hva som er skadelig. Symptomene du har følt er nok mer sannsynlig ubehag av å være hos tannlegen - iallefall kan jeg kjenne igjen meg selv der.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-