Tannlegerøntgen er dessverre ikke en erstatning for vanlig røntgen

Spørsmål

Hei! For ca ein måned sidan stod eg på ski der eg datt veldig ofte og venstre tommel kom i vri. Eg verka i tommelen men fortsette dagen etter med samme rørslene. Ingen hevelse eller unormal farge. Eg får smerter når eg bøyer tommelen innover eller bruker den til dømes med å skjære kvitost, ta på sokkar og liknande. Slik har det vert 1 mnd. Nå har eg fått ein liten kul på yttersida av tommelen, den er vond når eg tar på den, men kjennes hard ut. Eg ringte til legekontoret for å få ein time og fekk beskjed om å gå til tannlegen å ta røntgen ( bur på ei øy). Eg fekk bilete, men ho kunne ikkje seie noko om dette. Eg lurer difor på om du kan sjå noko på røntgenbilete eller om du veit kva som forårsaker smerten. Evt tiltak eg kan gjere for at det skal bli betre. Når ein ser på bilete er det til venstre mellom dei to beina eg har vondt.

Kvinne 24
Svar

Hei, Du har tydeligvis falt og skadet tommelen. I slike tilfelle skal det tas et vanlig røntgenbilde. 


Jeg har vært borti at man gikk til tannlegen for å ta bilde når man bor litt utenfor med lang reisevei, og jeg har selv jobbet flere år på vestlandet med 4-5 timers reisevei til sykehus, så jeg vet hvordan dette fungerer. Det er likevel ikke noe jeg vil anbefale - av flere grunner. 


For det første er tannlegens rtg-apparat beregnet på tenner og kjeve, og er stilt inn etter dette. Dosen som gis er ofte alt for liten til å kunne brukes på vanlig skjelett. Dessuten er bildene meget små, og de skjermene som man eventuelt har (hvis tannlegen har digital røntgen) er ikke beregnet for å se på vanlig skjelett.


Et meget viktig poeng er dessuten: Hverken tannlege eller din fastlege er spesialister i radiologi. Vi som er det har lang erfaring og utdannelse nettopp til å se på bilder og vurdere hva som kan være galt. Tannlegen kan røntgen av tenner, men ikke skjelett (akkurat som jeg ikke kan fylle hull eller trekke tenner). Fastlegen har nok sett mange røntgen, men i hender og fingre er det mange små strukturer man skal se på og vurdere. 


På det bildet du har lagt ved ser jeg ikke noe spesielt, men dette er tatt i bare ett plan - altså fra en side. Vi tar alltid minst 3, kanskje 4 bilder hvor fingeren snus og vris i forskjellige posisjoner.


Så det du bør gjøre er å få en henvisning til lokalsykehuset ditt for å ta et vanlig røntgenbilde. Siden smertene har vart i over 1 mnd kan dette også være skade av leddkapsel, leddbånd eller noe slikt. I så fall bør man gjøre en MR. Vurderingen av dette gjøres på røntgenavdelingen når de har mottatt henvisningen fra din fastlege. Vi som radiologer er nettopp utdannet til å se ut fra henvisningen og de funn din fastlege angir hvordan man skal komme til en diagnose. Derfor kan man også oppleve at selv om din lege vil ha vanlig røntgen gjør vi CT eller MR.


Dette mener jeg er beste metode. Bilde hos tannlegen er en løsning når man har lang vei, og et tydelig brudd hadde man sett. Men likevel mener jeg at dette er en lite god løsning. Det kan kanskje virke som jeg tar dette "lettvint" når jeg selv sitter i Oslo med sjelden mer enn 15 min gangvei mellom 3 sykehus og rtg. institutt, men det viktigste for meg er at du skal få et svar på om du har skadet deg og hva skaden består i - slik at du kan få korrekt behandling.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog