Svar på MR-undersøkelse

Spørsmål

ønsker å vite om MR fra 2019 har vurdert endometriose som årsak til hofteproblemer. Også ønsker jeg å vite om revmatisme av noe slag kan væhre årsak til hoftebproblemer (mye forskjelligediagnoser i familien: behtrev, slitasjegikt hote, sjøgrens, fibromyalgi, leddgikt). Har fått henvisning til både gynekolog (endo) og ortoped (dyp acetebulum med hydrops). Jeg ønsker å vite om noen ar mulighet til å se disse tre problemstillingene i sammenheng. Ønsker ikke å skifte hofte unødig, eller å fjerne livmor unødig bare fordi legene ikke snakker sammen. Og hvofor har ikke radiologen konkludert med protrucio acetabuli, men kun "dyptliggende acetabulum med lette degenerative forandringer, samt hydrops"?

Kvinne 46

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, jeg må først si at MR er en nokså komplisert undersøkelse. Det er fullt mulig å skjule en kreftsvulst slik at denne ikke er synlig, dersom man velger de såkalte sekvensene (= måten bildene tas på) på bestemte måter.


Når vi får en henvisning til MR ser vi først på henvisningen og finner ut hva man er ute etter. Det er ikke alltid like lett, men her ser vi at problemstillingen er "smerter fra hofte og bekken". Da velger man stort sett ikke sekvenser som dekker endometriose, fordi det vi er ute etter her er hofteproblemer. Det er godt mulig at du og din lege har snakket om endometriose og at legen din har tenkt dette som en mulighet, men det er mye informasjon som skal formidles på en liten henvisning. 


Så ut fra det som er beskrevet her er det nok ikke tatt stilling til endometriose. I så fall må du henvises til MR som er rettet mot dette.


Protrusio acetabuli er en nokså sjelden tilstand som er av årsakene til såkalte dype hofteskåler. Denne kan være primær, og i så fall er dette vanligst hos kvinner og ofte familiær - men sjelden. Den sekundære er vanligere og her er protrusio kun et symptom på det egentlige problemet, som kan være skade, slitasje, reumatoid artritt og mer sjeldne tilstander. Så derfor skal man være litt forsiktig med å si protrusio acetabuli som sådan - vi vet ikke om dette er primær eller sekundær. Jeg støtter radiologen som sier det slik her.


Hva som ligger bak dine symptomer er vanskelig å si. Som radiolog er det vår oppgave å se på bilder og forsøke å finne en diagnose eller se om det vi finner passer med det som kliniker mener dette kan være. MR beskriver at det er lett slitasje, men om dette gir dine symptomer er vanskelig for oss å si. Jeg kan si at f.eks betennelse i leddet mellom bekken og rygg (IS-leddet) kan gi smerter og stivhet, dette ser man ofte ved Behkterew.


Jeg vil foreslå at gynekolog og ortoped ser på deg og uttaler seg. Muligens bør en reumatolog involveres. Etter slik vurdering kan man se om det er behov for nye billedundersøkelser, men da bør spesialist bestille dette med sin vurdering. Ut fra bildene av bekkenet og beskrivelsene du vedlegger er det ikke noe som direkte roper "årsak funnet" her. Jeg tror nok ikke at du vil bli tilbudt protese foreløpig med disse funnene.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Har du spørsmål om Radiologi?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Bjørn Løndalen RADIOLOG
Pris fra 259,-