Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svangerskap hos arbeidstager som kan bli utsatt for stråling

Spørsmål

Jeg er en dame på 31 år som jobber som sykepleier på en sengepost på et sykehus. Nå er jeg snart 8 uker gravid og jeg er usikker på om det er forsvarlig mtp stråling at jeg følger pasienter inn på rom hvor det skal tas MR eller CT. Dette er noe som skjer ukentlig. Jeg er ikke sammen med pasient når bildene tas, men hjelper pasient inn og ut av rommet hvor røntgen foregår . Har heldigvis ikke gjort det i det siste pga mye nyansattkurs. I går gikk jeg sammen med en annen sykepleier og da var det en pasient med hjerneslag som skulle ta MR. Sykepleier sa til meg at jeg ikke kunne gå inn i MR-rommet om jeg er gravid (Er snakk om å følge pasienten inn og ut av rommet, evt være litt der inne for å ordne utstyr på pasienten). Bør jeg fortelle sjefen om graviditeten? Eller HMS-ansvarlig? Jeg er veldig ukomfortabel med å fortelle sjefen så tidlig om graviditeten, men vil ikke risikere å skade fosteret. Er det andre faktorer jeg bør ta hensyn til som gravid?

Kvinne 31
Svar

Hei, dette er et meget viktig spørsmål. I forhold til dette er du beskyttet av lovverket, og det finnes også en del ting du kan gjøre for å unngå stråling mest mulig.


At du følger en pasient inn og ut av f.eks CT er uten betydning. Strålingen står ikke på da, og så lenge du ikke er inne hos pasienten når undersøkelsen gjøres så er det helt uten fare.


På MR står magnetfeltet på hele tiden. Vi vet foreløpig meget lite om MR forårsaker skade på foster eller ikke, fordi det trengs mange år med erfaring før man kan si noe om dette. MR har vært med fra ca 1980, og dette er kort tid i slik sammenheng. Så her anbefales forsiktighet. Jeg ville nok vært enig i at du bør unngå å gå inn i MR-rommet. Høyst sannsynlig er det uten betydning, men vi har for lite informasjon. Vi gir samme anbefaling i vår klinikk.


På nettsiden til Arbeidstilsynet (https://www.arbeidstilsynet.no/tema/graviditet-og-arbeidsmiljo/) finner du mye informasjon om dette, og også en del konkrete råd. Husk at du har RETT til å bli omplassert eller få andre arbeidsoppgaver når du er gravid, dersom de oppgavene du vanligvis utfører kan gi skade. Dette følger av forskrift om Utførelse av Arbeid. Men da må du nok si fra om at du er gravid.  


Andre hensyn som omhandler strålevern er å vise generelt forsiktighet. Men husk at stråling ikke er farlig dersom den er rettferdiggjort. Skulle du komme i en situasjon hvor du selv trenger f.eks et røntgenbilde så veier hensynet til ditt liv og helse tungt. Dessuten har studier av personer som har vært utsatt for ulykker etc (Hiroshima, Tsjernobyl) vist at under 100 mSv direkte mot fosteret er sjansen for skade meget liten (typisk dose til pasient på CT er 5-10 mSv). Du skal likevel ikke utsette deg for stråling i en situasjon hvor f.eks en pasient du har ansvar for kan ivaretas av en ikke-gravid.


En ting du IKKE skal gjøre er å bruke blyforkle e.l. Dette er noe mange ikke vet om, selv blant radiologer og radiografer er dette lite kjent. Årsaken er at en god del av den strålingen man får inn i kroppen går ut igjen uten å gjøre noen skade. Stråling er som lys, det kan brytes, og stråling som kommer inn gjennom halsen kan gå nedover i kroppen fordi den brytes i huden. Uten blyforkle vil en god del av denne gå rett ut av kroppen uten å påvirke, men med blyfrakk reflekteres den inn igjen i kroppen. Bruk av blyfrakk er anbefalt hos arbeidstagere som jobber i feltet, men IKKE hos gravide. Her skal man heller begrense strålefeltet (ved gravid pasient) eller holde seg unna.


Mitt råd er at du snakker med din leder om at du er gravid, og at du slipper å følge pasienter til MR. Til CT kan du uten videre følge så lenge du går ut når radiografene sier fra at undersøkelsen starter. Hvis noen MÅ stå inne hos pasient bør du få noen annen til å gjøre dette. Og du har RETT til å slippe dette. Arbeidsgiver har PLIKT til å tilrettelegge. Skulle du få problemer, så ta kontakt med tillitsvalgt og/eller verneombud.


mvh


Bjørn Løndalen

RadiologAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-