Strålerisiko hos gravide - hva med tannlegerøntgen?

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 32 og bør dra til tannlegen. Men jeg er så bekymret for tannrøntgen. 1. Er dette skadelig? Jeg har hørt at man får mye mer stråling i seg ved å fly. 2. Stemmer dette? 3. Finnes det noen tall på hvor mye stråling man får i seg ved tannrøntgen? Og er det noen retningslinjer på hva man anser om øvre grense? 4. Dersom fosteret skulle få i seg stråling, hvilke skader kan dette føre til? Man snakker jo om skader, men jeg synes ikke det er tydelig på hvilke skader man referer til.

Kvinne 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, Dette er et godt spørsmål og noe som mange lurer på.


Først: Vi vet at røntgenstråler kan skade i høye nok doser. Problemet er: Hva er høy dose? Dette er jo noe vi ikke kan forske på - vi kan ikke bestråle 1000 personer med varierende doser og se hva som skjer. Men vi vet noe om hva som skjer ved meget høye doser fra ulykker (Tsjernobyl, Fukushima i Japan, div ulykker i militæret rundt omkring) og etter Hiroshima og Nagasaki.


Først litt fysikk (beklager men slik er det). Stråling til menneskekroppen måles i Sievert eller Sv. Man kan også komme over måleenheten Gray - G. For menneskekroppen kan vi si at 1 Sv = 1 G. Men 1 Sv er en meget høy dose så vi snakker alltid om 1/1000 Sv eller millisievert - mSv. 


Vi har etterhvert funnet ut følgende grenseverdier hvor vi vet noe om hva som skjer:

Under 100 mSv er det ingen kjent risiko, heller ikke for foster.

Doser på over 100 mSv KAN skade foster.

Dose på ca 500 mSv rett mot testikkel kan gjøre menn forbigående sterile. Litt høyere dose kan skade eggene hos kvinner.

Doser på rundt 1000 mSv (1 Sv) gir strålesyke hos mennesker, men er sjelden dødelig. 

Dose på ca 5 Sv vil drepe rundt 50 % av de som får dosen.

Dose på 8 Sv og over er som regel umiddelbart dødelig.


Dessuten sier man at med økende dose øker risikoen for senere kreftsykdom. Men her er vi på meget tynn is fordi generelt i befolkningen får 30 % av oss kreft før eller senere (kort sagt - noe skal man dø av).Og det er umulig å vite om den kreftsvulsten som tar livet av en person er en av de 30% eller er forårsaket av stråling.


Stråling er overalt og rundt oss hele tiden. I bakken fra radioaktive bergarter, i luften fra kosmisk stråling etc. Dette kalles bakgrunnsstråling og er noe vi alle utsettes for. Statens strålevern anslår at dette er ca 2-3 mSv pr år i Norge.


Dette er bakgrunnen for det jeg vil svare deg, og det er viktig at du har dette i minne.


1. Tannlegerøntgen kan ikke skade deg eller foster. Dosen som stråles rett mot tennene er ekstremt lav, rundt 0.02 mSv (kilde er USAs strålevernmyndigheter). Grensen for skade på fosteret er som du ser over 5000 ganger høyere (0.02 x 5000 =100). Dessuten får du denne strålingen rettet mot munnen, og mot fosteret tror jeg nok at stråledosen er omtrent null. Moderne røntgenapparater er skjermet og 99 % av strålingen leveres i en tynn stråle der den rettes. Selv en CT som kan gi opp mot 10 mSv vil ikke gi mer enn kanskje 1-10 % av dette til fosteret.

Grunnen til at tannlegen går ut når bildene tas er at han/hun tar så mange bilder på en dag hver eneste dag, slik at samlet over 1 år kan det jo bli noe.


Så konklusjon: Nei, du eller foster tar ikke skade av tannlegerøntgen.


2. Dose ved å fly: Flere artikler har undersøkt dette og funnet at dosene er meget små. En artikkel målte stråledoser til cockpit og passsasjerkabin på  

flytur fra Paris til Buenos Aires og fra Paris til Tokyo - altså lange flyturer. Dosen var litt høyere for cockpit enn for kabin, men i snitt fant man ca 6.6 mikrosievert pr tur - altså 0.006 mSv. Hvis vi igjen tar utgangspunkt i grenseverdien på 100 mSv for skade til foster er dette 17 000 x lavere.


Konklusjon: En flytur kan ikke skade hverken deg eller foster. Dosen er ennå lavere enn tannlegerøntgen.


3. Dette har jeg svart på over under 1) og helt øverst.

4. Hvilke skader kan oppstå: Dette avhenger av uke i svangerskapet. I første trimester skjer det som regel ikke noe annet enn en abort - dersom fosteret blir skadet (altså dose over ca 100 mSv). I tredje trimester der du er nå er det veldig lite som kan skje, fordi alle organene er anlagt og nesten ferdige. I 2. trimester er det farligst, fordi da lages organene. Stråling kan da føre til at det oppstår feil ved organdannelse, som kan føre til misdannelser eller annen skade. Men igjen - bare ved over 100 mSv og absolutt ikke hos alle.


Håper dette ga deg svar på det du lurer på. Mer info finner du på Strålevernets nettsider - nrpa.no.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog



Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn