Stråledoser og fare

Spørsmål

Hei, jeg er litt bekymret for om jeg har tatt for mange mammografier (og andre bildediagnostiske undersøkelser). Jeg runder snart 38 og tok min fjerde mammografi for noen dager siden (henvist pga. kul under armen). Forrige mammografi ble tatt for bare fem måneder siden (i november). Ble egentlig henvist til ultralyd, men legen på sykehuset ville ha bilder. Så, altså mammografi fire ganger (ca. 2013, 2015, 2018 og 2019), hvorav den ene gangen måtte de ta bilde av det ene brystet to ganger. Til opplysning har det aldri blitt funnet noe galt. For ordens skyld har jeg også brystproteser. Kan også nevne at jeg i 2014 hadde røntgen thorax + CT hals + ny CT hals i 2018. Brystundersøkelsene skyldes at jeg har kjent kuler/klumper i bryst og under arm (er veldig slank). Røntgen- og CT-undersøkelsene skyldes helseangst og plager fra hals/luftveier. Har jeg økt risiko for å få brystkreft etter mammografiene (og lungerøntgen)? Tenk om jeg, i frykt for å ha brystkreft, har tatt mammografi så mange ganger at jeg får det?? Nå ser jeg for meg at jeg får kreft pga. alle bildeundersøkelsene! Har jeg grunn til å være bekymret? Hva med lunger og hals? Er CT to ganger risikofylt?

Kvinne 38

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, jeg har svart på svær mange liknende spørsmål gjennom årene. Jeg forstår at dette kan virke skremmende, men jeg skal gi deg noen fakta som viser hvorfor dette ikke er farlig.


Først: Ja, stråling kan gi kreft. Det er riktig. Men vi vet at dosene som vi bruker i medisinsk bruk i dag ligger langt under hva man setter som faregrense.


Jeg må starte med litt enkel fysikk. Stråling måles i Sievert eller Sv. Men 1 Sv er en meget høy dose, slik at vi innen medisin snakker om millisievert eller mSv - 1 tusendels Sv. Fra diverse ulykker og fra atombombetestene i 50-tallet samt fra Tsjernobyl / Fukushima-ulykkene har vi lært mye, og i dag har vi disse grensene (Kilde er Statens Strålevern):


1 røntgenbilde av lungene = 0.1 mSv

1 Mammografi = litt mindre

1 CT = fra 0.5 til 10 mSv


Grense for yrkesmessig stråling pr år (f.eks for meg som radiolog) = 20 mSv.

Grense for stråling mot gravid/foster i livmor = 100 mSv

Mulig skade av sædceller = 500 mSv

Strålesyke = 1-3 Sv (1000-3000 mSv)

50 % dødelighet = ca 5 Sv

100 Dødelighet > 8 Sv


Men disse grensene er med vilje satt lave. I USA i 1950 fikk 3 fysikere stråleskader etter en ulykke under bygging av atombombe, og den ene som overlevde fikk nesten 9 Sievert dose.


Så det du har fått ved 4 mammografier er forsvinnende liten dose, og kan nesten ikke beregnes. 2 CT hals vil samlet gi deg (slik vi gjør det) ca 4-5 mSv.


Tallene jeg har satt opp over er for akutt skade. Hva så med risiko for kreft senere? Man har ingen forsøk eller studier som kan avklare dette. Det skyldes 3 ting:


- Vi kan ikke forske på dette.  Det ville ikke være etisk (la oss bestråle noen og se hva som skjer).

- Kreft kan oppstå 30-40 år etter at man har fått stråling

- av oss alle vil 30 % uansett - uten stråling - utvikle kreft.


Så OM du får kreft om 30 år så kan vi rett og slett ikke si om dette skyldes stråling tidligere eller bare "uflaks". Men man har gjort studier på pasienter som har hatt mange CT-undersøkelser (kreftpasienter f.eks) og fra disse har man kalkulert at 1 person får kreft for hver 1000 - 10 000 CT-undersøkelser.


Sjansen din for å få kreft i løpet av livet er som jeg sa over ca 30 %. Så her øker altså din risiko fra 30,000 % til 30,002 % (2 CT fra før). Dette er ikke målbar økning.


Så konklusjonen blir at du har samme risiko som alle andre for å få kreft. Og du får absolutt ingen akutte skader av en slik dose som CT gir deg. CT og røntgen er IKKE farlig når det gjøres for å avklare eller kontrollere sykdom. Sjansen for å dø av en alvorlig sykdom som ikke oppdages ved CT/rtg er langt høyere. Husk: Hvis vi avklarer at du IKKE har f.eks lungekreft (som et eksempel bare her) så har du altså 0.001 % økt risiko for kreft. Finner vi en liten svulst kan den fjernes tidlig (stadium 1) og du har 95 % overlevelsessjanse. Hvis vi IKKE avklarer og du har en liten lungesvulst så kan denne bli til en såkalt stadium 4 lungekreft. Da har du statistisk sett 4 % sjanse til å overleve 2-3 år. Det må man også tenke på.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog.



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-