Stråledose ved CT bihuler

Spørsmål

Hei! Jeg har gjort en CT av mine bihuler. Av nysgjerrighet lurer jeg litt på dette med stråledose, og vet ikke helt hvem andre enn en radiolog jeg skal spørre om dette. Vedlagt er bilde. Er dette en høy dose, lav dose? Kan du sammenligne denne dosen med noe annet for å sette dette i perspektiv? Hva vil den effektive dosen være i dette tilfellet?

Mann 27
Svar

Hei,


Dette er en meget lav dose. Jeg skal forsøke å forklare.


Det som er oppgitt her er det såkalte DLP eller DoseLengdeProdukt. Dette er et mål på hvor mye stråling som kommer ut av røntgenrøret, men sier ikke noe om hvilken dose DU har fått. Det må vi beregne ved å gange DLP med en faktor. For bryst og ansikt er denne på 0.015, noe som gir deg en dose på 79,7 x 0.015 = 1.20 mSv (millisievert er et mål for stråling til kroppen).


Dette er ca 1/3 av hva du får i løpet av ett år i såkalt bakgrunnsstråling (stråling fra bakken, luften, kosmisk stråling etc). Det er ca 1 % av hva Statens Strålevern setter som grense mot en gravid mage, eller ca 8% av hva vi som jobber med stråling har lov til å få i løpet av ett år. Ved vanlige CT-undersøkelser av kroppen må vi opp i 5-8 mSv, og ved spesialprosedyrer som blodkarundersøkelser og CT av tykktarm kan vi komme opp mot 10-12 mSv. For bihulene klarer vi å holde dosen lav fordi det er stor kontrast mellom luften i bihulene og skjelettet. Man kan generelt si at desto mindre forskjell i tetthet mellom de forskjellige vev, desto mer stråling må vi tilføre. Men INGEN av de dosene vi gir er farlige for deg.


Det er også viktig å huske at alle røntgenundersøkelser gjøres av en årsak, for å avdekke sykdom. Hvis vi f.eks gjør en CT av lungene gir vi kanskje 6 mSv. Men da avdekker vi kanskje en lungesvulst som kan opereres. Pga CT har man da en sjanse til å overleve på 98 %. Hvis vi ikke gjør CT og venter til senere risikerer vi at svulsten har spredt seg, med en overlevelsessjanse på kanskje 5 %.


Det sies at CT gir en viss økt risiko for kreft. Dette vet vi ikke sikkert, fordi ingen har noensinne forsket på dette. Dessuten får 30 % av ALLE før eller senere en kreftsvulst (noe skal man dø av). Noen studier har antatt at for hver 10 000 CT dør en person ekstra. Dvs en 0.001 % økt risiko. Så da øker din risiko fra 30 % til 30.001 %. Kan det måles? Nei....


Jeg skal kort nevne noen grenseverdier fastsatt av Statens Strålevern/funnet ved ulykker etc:


100 mSv - grense for gravid mage

400 mSv - grense for midlertidig sterilitet når dosen kommer rett mot testikler

1000 mSv - Strålesyke

4000 mSv - 50 % død

over 8 mSv - sikkert dødelig.


Høyeste kjente dose som er målt var en brannmann i Tsjernobyl som fikk 18 000 mSv.



Dosen du har fått gir ingen økt risiko for kreft og heller ingen skade. Jeg vil si at dette er en godt utført undersøkelse med passe stråledose for å fremstille bihulene.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-