Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

SPECT-CT revurdering

Spørsmål

Hei! Har ikke fått en revurdering av mine SPECT-CT bilder fra mars enda. Ventet på henvisende lege skulle kontakte en 'bekjent', men ble ikke noe av. Har fått en henvisning og fått beskjed på telefon om at de kan gjøre revurdering av bilder på UNN i Tromsø. Lurer på noen ting. Mine bilder er merket med feil modalitet og kroppsdel av sykehuset. Noe feil tidspunkter også. De er merket med PET scan, kroppsdel abdomen og litt feil starttidspunkt for injeksjon (15-30 min for tidlig). CT bildene og de rekonstruerte SPECT-CT bildene av thorax er merket med modalitet CT og SPECT bildene av thorax med modalitet PET. Det kommer ikke helt tydelig frem kanskje fra CD at SPECT-CT av thorax ble gjort en time etter skjelettscintigrafi. Tror du noen at disse tingene kan skape vansker eller misforståelser i forbindelse med revurderingen? Kan man få det rettet opp i? Har allerede spurt radiologisk servicekontor på OUS, men de kunne ikke endre på noe. Det gjelder vel mest det området på venstre side av T11 ryggvirvel som lyser litt opp. Dere ser altså at dette området har lokalt økt opptak? Synes at de burde kunne si ifra om de tenker at det som ser ut som økt opptak egentlig er feil på bildene. Er noe bekymret for å få avslag på henvisning til regransking. Det må oppgis grunn for ønsket om regransking. Litt rotete spørsmål, men ja. Lurer altså på om jeg kan/burde forsøke å rette opp i informasjonen som ikke stemmer tilknyttet bildene. Har forsøkt å laste opp DICOM filene på nettet og ser at merkelappen med modalitet CT følger filene. Lurer også på om du/dere kan si noe mer med med hele bildesettet, spesielt angående det området på venstre side i T11 ryggvirvel som lyser opp og om du/dere synes at det er god grunn for å be om regransking mtp bildene og svaret jeg har fått.

Kvinne 27
Svar

Hei,


Når du sender inn et spørsmål på Lommelegen kan vi bare ta stilling til bilder du legger inn her hos oss. Å laste ned bilder fra andre kilder på nett er ikke noe vi gjør, også grunnet sikkerhet. Vi kan ikke innhente slike bilder fra andre nettsider, og selv om du velger å legge dem ut er vi bundet av taushetsplikten som gjelder for alt helsepersonell. Som du sikkert vet er dette skjerpet i det siste året med den såkalte GDPR. 


Brukervilkårene som du leser når du legger inn spørsmål sier også dette. Når bilder lastes opp hos oss er de i et sikret miljø, men dette kan vi ikke garantere for andre nettsider. Kortversjon: Vi kan ikke og har ikke lov til å laste inn bilder fra andre nettsider.


Jeg kan imidertid si noe om merkingen på bildene på generell basis. Dette er ikke nødvendigvis feil. Disse verdiene (tid, sted, kroppsdel, kontrast etc) hentes fra systemet på maskinen. Hvis klokken går litt feil kan dette gi tidsforskjell. Kanskje hentes tidspunktet da bildene lagres og ikke når de tas - det er en annen mulighet. Dette avhenger av hvordan systemet er satt opp. Vanligvis henter systemet inn den kropssdelen som ligger først i undersøkelsesrekken og lagrer dette for hele undersøkelsen. Dette blir KUN liggende som tekst på bildene og har ikke noe med hvordan bildene er tatt å gjøre.


Et eksempel: Hvis du tar en CT av lunger, buk og bekken kl 1300 kan det på bildene f.eks stå CT Abdomen (buk) og tidspunkt 13.30. Bildene ble lagret kl 13.30, og buken (abdomen) ble lagret først. Men dette er ikke en feil, og har ingen betydning.


Bildene dine må revurderes på et sykehus, og man må ha full tilgang til alle opplysninger omkring faste, forberedelser etc. Dette er ikke noe man kan gjøre uten videre. Dessuten er dette nukleærmedisin, og det er en egen spesialitet som vi som radiologer ikke driver med.


Beklager at vi ikke kan hjelpe deg mer med dette.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog