Smerter og pulseringer i halsen

Spørsmål

Hei. Jeg får ofte (3-4 ganger i uken) stikk inne i strupen og pulseringer som kan oppleves som små veldig korte hjertebank. Stikkene i halsen er vonde, men graden av smerte varierer mye. Alt fra ubehagelig til vondt. Jeg er fulgt opp nøye via fastlege, ultralyd av hjerte, ekg i forskjellig lende og varianter og til slutt en MR. Ingen av disse testene viser noe feil, utenom mitt ekg som er et «idrettshjerte» på strukturen(går ned i stede for opp). Trener mye og har gjort det i 20 år. Jeg er 26 år nå. Har det siste året opplevd en del angst, stress og blitt såkalt utsatt for overtraining syndrom. Jeg har fått noen tabletter (isopotin) som jeg ikke har startet på enda. Samtidig går jeg på Alvesco daglig (morgen og kveld) atrovent og ventolin har jeg tilgjengelig ved trening (satset sykkel). Har vært plaget med dette det siste året. Hadde en periode i fjor hvor jeg mistet en god venn av meg av kreft og byttet jobb + mye trening og litt utfordrende kjæresteforhold. Jeg går hos en psykolog som hjelper meg med det psykiske, dette fungere egentlig ganske bra. Er primært disse stikkende og pulseringene i strupen jeg bekymrer meg over. Kan dere gjerne med flere bakgrunner og kompetanser drøfte dette. Er det vanlig? Er det noen undersøkelser som kan være aktuelle? Mvh. August

Mann 26
Svar

Hei !

du får 3-4 ganger i uken stikk inne i strupen og pulseringer som kan oppleves som små hjertebank. Stikkene i halsen er smertefulle, men kan variere fra ubehag til smerte. Du har blitt grundig undersøkt av din fastlege, og er kardiologisk utredet i tillegg til at man har foretatt MRI. Du trener mye, og har vært overtrent. Du har hatt en del angst og stress, og går regelmessig tilpsykolog for å få hjelp for å mestre det psykiske. Du har asthma og blir behandlet adekvat for dette. Det er stikkene i halen og pulseringene du bekymrer deg over.

Jeg vil først berømme din fastlege som har gjort en god jobb både ved å følge deg opp og for den utredningen han har gjort. Jeg vil si at man har utelukket at dine symptomer med stikk og pulseringer skyldes hjertet ditt. Når du har disse stikkene i halsen så kan du kjenne på pulsen din og føle om den er regelmessig eller ikke.  Du har fått tabletter som skal dempe en rask hjerterytme, men slike tabletter nedsetter også din fysiske yteevne. Jeg tror ikke at det er hjerterytmen som gir deg dine symptomer. Man kunne tenke seg at det var anatomiske varianter av blodårer som gjorde at du fikk følelse av pulsasjoner i nivå med strupen, men du har tatt en MR, som er normal. Det er derfor heller ikke dette. Tiltross for nøye utredning både av hals og hjerte, så har man ikke påvist noe feil eller galt hos deg. Dersom man da tenker seg at den form for stress og angst som du føler er årsaken til disse symptomene, så vil man kunne si at plagene er psyko-somatiske. Dette er en diagnose som stilles etter at man har utelukket annen forklaring på sykdom. En slik psyko-somatisk tilstand er derimot ikke mindre plagsom for deg, fordi det er symptomene som plager deg. Behandlingen derimot vil være å behandle den psykiske komponenten, for dermed å få en bedring også fysisk. Det som av og til kan være vanskelig med psyko-somatiske lidelser er å innse at det er en sammenheng mellom fysisk helse og psykisk helse. Vedvarende muskelstramninger kan gi både stikk og ulike følelser. De vil kunne variere i både intensitet og hyppighet, alt etter hvor mye stress og angst man har. Hva gjelder din trening og at du har hatt et overtreningssyndrom, så bør du tenke på om du skal trene på den måten du gjør. Kanskje du bør legge om treningen din slik at den gir deg overskudd og ikke setter deg tilbake som et overtreningssyndrom gjør. Trening er viktig, men like viktig er det at man legger inn hvilepauser, som gjør at du får innhentet deg etter øktene. Meningen med treningen er stort sett at man skal ha et godt liv, og man har vist at trening hos noen kan gjøre mer skade enn nytte dersom den overdrives. Fysisk og psykisk helse henger sammen. For å bli overtrent så skal man også ha en god porsjon med vilje og intensitet, og dette sier noe om deg som person. Jeg synes derfor at du bør diskutere dine symptomer i halsen med din psykolog. Jeg ser at du ber oss om å diskutere dine symptomer som et team. Det har vi desverre ikke mulighet til å gjøre i "lommelegen", men jeg rådfører meg naturligvis med flere ulike spesialister ved behov, men det er ikke slik at jeg svarer som om vi har en "konsensus" omkring dine plager.