Skade av kjeveledd

Spørsmål

For ca. fem uker siden fikk jeg et slag i haken da min seks år gamle sønn reiste seg raskt opp og skallet hodet sitt – hvis jeg husker det riktig – rett på hakespissen, og jeg kjente en skarp smerte i kjeveleddet. Smerten er nesten slik at det kjennes ut som det er inni øregangen, eller like ved. I dagene etterpå kjente jeg en mer dempet smerte i kjeveleddet, men det fungerte likevel som normalt. Ca. to uker senere våknet jeg om morgenen og kjente jeg at det var ekstra ømt i kjeveleddet og at bittet mitt var skjevt – tennene på venstre side gikk ikke helt sammen. Jeg klarte langsomt å "tvinge" tennene og leddet tilbake på plass. I løpet av dagen var det slik at leddet "gled" fra hverandre igjen, og jeg måtte tvinge det tilbake igjen for å få et normalt bitt. Jeg har også lagt merke til at jeg har litt nedsatt hørsel på venstre øre, uten at jeg vet om det er noen sammenheng. Slik har det vært siden, og med varierende smerte og skjevhet. For et par dager siden dro jeg til fastlegen min, og etter at jeg ga henne beskrivelsen ovenfor ville hun henvise meg til MR, fordi hun mente at kjeven kunne ha blitt slått ut av ledd. Da minnet jeg henne på at det faktisk gikk hele to uker før det var "ute av ledd", noe som gjorde at hun ombestemte seg og i stedet henviste meg til røntgen. Jeg vet at det er greiest å unngå røntgen hvis man kan, så jeg ønsker en "second opinion" på dette – mener du det er røntgen eller MR jeg trenger (eller for den saks skyld, noe annet)?

Mann 42
Svar

Hei, det er godt mulig at du har fått en skade av kjeveleddet. Det er ganske utrolig hvor hardt et barn kan skalle, og dette er skader jeg har hørt om og sett før.


Det som jeg tenker først og fremst er at du har skadet menisken i leddet. Det er nemlig slik at kjeveleddet også inneholder en menisk som i kneleddet. Det kan ta litt tid fra skaden kommer til skaden ved menisken viser seg - det ser man ofte også ved kneleddsskader.


Vi bruker sjelden røntgen av kjeveledd. Ved akutt skader eller mistanke om slitasje gjøres ofte CT. Stråledosen er lav og dessuten meget fokusert, slik at dette er noe som du ikke skal tenke på.


Men ved mistanke om skade av menisk  - som jeg tenker på i ditt tilfelle - er det MR som skal gjøres. Dette er fordi CT ikke kan vise skader i denne.


Nå kan det naturligvis også være at du har skadet kjeve eller kjeveledd ved skaden, men da symptomene kom først etter 2 uker tror jeg ikke at det er årsaken. 


Jeg foreslår MR av kjeveleddet.



med vennlig hilsen


Bjørn Løndalen

Radiolog