Second opinion på MR og CT er av og til en god ide

Spørsmål

Hei! Jeg har visst en lesjon på leveren min som er svært vanskelig å karakterisere. Den ble oppdaget på CT av abdomen og bekken med kontrast. I svaret fra CT av abdomen og bekken sto det om leveren: 'Subcapsulært og lateralt i høyre leverflapp sees en diffust avgrensbar hypodens lesjon på 15 mm. Anbefaler målrettet ultralyd, evt.med kontrast.' Jeg ble henvist videre av fastlege til ultralyd av lever med kontrast, men på grunn av lang ventetid (2 måneder), gikk jeg til det jeg ble fortalt var mr av lever med leverspesifikk kontrast. På svararket sto det mr abdomen og bekken med IVK (antar intravenøs kontrast), vet ikke om dette er tilsvarende undersøkelse mtp lever. I alle fall klarte de heller ikke å karakterisere lesjonen. I svaret sto det om leveren: 'Som tidligere er det en subcapsulær og hypovasculær lesjon i segment 7/8, dårlig avgrenset og uten diffusjonsrestriksjon. For øvrig er leverparenchymet homogent.' Ved MR-en fant de også en 'submucøs cyste proksimalt i vaginaveggen på venstre side'. Jeg har vært mye plaget av smerter i mellomgulv-området og høyre skulder og lurte på om dette kunne ha en sammenheng med lesjonen i leveren som irriterer nerver eller vev i mellomgulvet. Jeg vet ikke noe om dette er mulig. Jeg antar at lesjonen er noe litt uvanlig siden de sliter slik med å karakterisere den. Hva tenker du kan være mulige differensialdiagnoser for lesjonen ut i fra de svarene? Har time til ultralyd av lever med kontrast i slutten av mars, tror du at denne kan gi mer svar? Hva kan gjøres dersom ultralyd med kontrast heller ikke lykkes med å karakterisere lesjonen? Tenker du at det er mulig for en slik lesjon å forårsake smerter i mellomgulvet og/eller høyre skulder?

Kvinne 26
Svar

Hei, Du har fått påvist en "lesjon" i leveren. Dette er meget vanlig, og vanligvis er dette enten cyste (vannholdig hulrom) eller et såkalt hemangiom (blodkarnøste). Begge er helt ufarlige. Det finnes også andre ufarlige lesjoner. Naturligvis finnes det også ondartede svulster i lever.


Jeg tror ikke at dette er ondartet eller farlig, fordi man sier at lesjonen er "uten diffusjonsrestriksjon". Jeg skal ikke gå inn på hva det er (ekstrem vanskelig fysikk), men et typisk tegn på ondartet svulst er diffusjonsrestriksjon, som man ikke finner hos deg.


Det er gjort CT og en MR, og normalt ville man kunne godt karakterisere en lesjon på begge disse. Jeg skal ikke begi meg inn i å si noe uten å ha sett bildene, men kanskje du kan be om en second opinion? Det er jo slik at noen kan mer om lever enn andre, og av og til kan kanskje noen som har lever som spesialfelt finne ut av dette. Hvis du bor i Oslo gjør både Unilabs og Aleris slike revurderinger. Da blir det vanligvis gransket av radiologer som har god kompetanse akkurat på denne problemstillingen.


Ellers kan nok UL med kontrast avklare. Typisk for cyste er denne ikke lader kontrast, mens hemangiom lader opp kontrast fra kanten og innover med økende tid. En tredje mulighet er såkalt FNH - Focal Nodulær Hyperplasi. Denne er vanligere hos yngre kvinner. Leveradenom (godartet "svulst") er ofte hos kvinner som bruker P-Piller.


Ut fra din alder på 26 år er kreft ekstremt lite sannsynlig. Det har jeg ingen tro på. Dessuten sier du at ASAT og ALAT er normale.


Jeg foreslår second opininon på MR og CT, og eventuelt UL med kontrast hvis ikke second opinion gir noe funn. Husk at du MÅ ha en henvisning fra lege også for å få gjort second opinion. Dette er fordi vi må ha en del opplysninger om helse, symptomer funn etc for å kunne si noe. Mest sannsynlig er dette hemangiom eller cyste, men også FNH og adenom er mulig.



mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog