Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røntgenbeskrivelse

Spørsmål

Hei. Tatt kopi av brev som er svar på røntgen. Så mange fremmedord. Går det ann å oversette alle fremmedord i tekst, slik at jeg kan forstå hva som står i røntgenbeskrivelsen, en beskrivelse uten fremmedordene. Hilsen Astrid

Kvinne 48
Svar

Hei, Røntgenbeskrivelser er skrevet fra lege til lege, og vi bruker mange fremmedord for å konkret og presist beskrive hva som er funnet. Dette er vi faktisk nødt til for å kunne skille mellom små og store forandringer og funn slik at mottaker skjønner hva vi mener. Ulempen er naturligvis at du som pasient vanskelig kan forstå dette, men dette er faktisk ikke meningen heller.


Det er egentlig din lege som har henvist deg til undersøkelsen som skal forklare deg dette, men dette er det ofte ikke tid til - det forstår jeg godt.


Så her er hva dette sier i kortform. Jeg understreker at jeg har ikke sett bildene, og dette blir min tolkning av hva radiologen har ment her.


"Lett høyrekonveks coliose i thoracolumbalovergangen" - dette betyr at ryggsøylen din ikke går helt rett ned men slynger seg litt mot høyre akkurat i overgangen mellom brystrygg og korsrygg - sett rett forfra.  Dette er en vanlig variant som kan gi smerter, men ofte ikke når det er beskrevet som lett. Trening kan til en viss grad hjelpe til å rette opp.


"Bevart thoracalkyfose og lumballordose" - Når du ser på ryggsøylen fra siden krummer denne litt bakover i brystryggen og fremover i korsryggen. Dette skal den gjøre for å fordele kroppsvekten på et større areal. Krumning forover kalles lordose, bakover kalles kyfose. Her beskrives normal krumning.


Osteochondrose betyr slitasje, og her har man påvist slitasje i området fra 5. til 9. brystryggvirvel (thoracal = brystrygg) og 2. til 4. korsryggvirvel (lumbal = korsrygg).


Fasettleddsartrose betyr slitasje i de små leddene i bakre del av ryggsøylen. Dette har man funnet i nedre del av korsryggen og øvre haleben.


Ellers beskrives at man ikke ser skade eller glidning av virvlene. Disse kan gli fremover eller bakover hvis slitasjen blir for stor, og da kan det presse på nerver. Men dette har man ikke funnet.


IS-leddene er leddene mellom ryggsøylen og bekkenbenet. Disse er ikke bevegelige, men kan bli rammet av sykdom. Her er disse beskrevet normale. IS-leddene er de som gir symptomer ved bekkenløsning.


Samlet sett er det små slitasjeforandringer, og det er mulig at dette gir symptomer. I din alder er dette litt tidlig, men dette avhenger bl.a av om du er overvektig, trener og om du sitter mye på jobb.


Om du skal gjøre videre undersøkelser vet jeg ikke, men disse funnene behøver ikke å utredes videre.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-