Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røntgen av bekken

Spørsmål

Hei!Jeg er interessert i å vite hvordan vanlig Røntgen skal tas dersom en skal avkrefte/bekrefte hofteleddsdysplasi. (Jeg halter på venstre fot, noen år) Hvordan bena skal plasseres, enten være helt strake eller i en trekantformasjon osv?Hva er kravene? Og i tillegg om hele røntgenundersøkelsen må tas liggende for å få gjort det riktig? Er det et krav? Eller kan noe av undersøkelsen tas stående. Dersom du kan fortelle meg mest mulig av undersøkelsen så hadde det vært perfekt. Hva som må og ikke må gjøres i forhold til undersøkelsen, særlig med tanke på hvordan bena skal plasseres. Hadde vært til stor hjelp i min sak. Jeg har gjennomført røntgen nylig(ingen funn) men opplevde dårlig og skremmende pasientkommunikasjon fra helsevesenets side i forbindelse med at jeg hadde problemer å gjennomføre grunnet smerter. Jeg gjennomførte med noen bilder tatt liggende med delvis strake ben bøyd utover pekende ned mot benken(klarer ikke strekke helt ut pga smerter i korsrygg/seteområdet og bena-særlig lysken, lår og nedover til kne) og tilslutt bilde tatt stående rett frem med samlede ben(fordi smertene ble for mye påkjenning). (Kan informere at rett etter min egen fødsel ble det gjort ekstra kontroller og røntgen grunnet usikkerhet om hofteleddsdysplasi men det ble gitt grønt lys tilslutt.) Takk for svar!

Kvinne 33
Svar

Hei,


Når man skal ta røntgen av bekken vil man uansett forsøke å ta dette stående. Dette er fordi da er belastningen på hoftene slik den vanligvis vil være i vanlig aktivitet.


For å se på hofteleddsdysplasi tar man et rett frontbilde. Dette tas stående med tærne vinklet innover ca 20 grader. Armene holdes over brystet for å få dem vekk fra området (kan gi forstyrrelser).


Som regel vil man også ta sidebilder vinklet til den ene eller andre siden uansett, men for å vurdere dysplasi er dette ikke viktig.


Den undersøkelsen du har gjort liggende høres ikke ut til å være gjort riktig i forhold til dysplasi. De stående bildene kan være OK,men man bør vende tærne litt innover - dette er fordi hoften i utgangspunktet skråner litt og ved å vinkle føttene innover får man løftet hoftene litt frem (prøv når du står og kjenn etter, så merker du det).


For å vurdere dysplasi ser vi på om hoftekulen står riktig i leddet. Ofte vil man se at ved dysplasi er leddet "grunt", altså at hoften ikke kommer skikkelig inn i leddet. Bekkenbenet skal danne en tydelig grop for hoftekulen, men ved dysplasi mangler ofte denne gropen. 


En annen ting er om leddflaten skråner. Gropen i bekkenet skal være i en vinkel som er under ca 38 grader. Man måler da vinkelen mellom en rett linje gjennom bekkenet i høyde med nedre kant av "gropen" og en linje langs gropen. Over 47 Grader sier man dysplasi. Du kan se hva jeg mener her:

https://radiopaedia.org/articles/acetabular-angle


Jeg håper dette ga deg svar på det du lurte på. Spør gjerne radiografen som gjør undersøkelsen, dette er deres fagområde.


mvh


Bjørn Løndalen

Radiolog


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-